Autoritățile din sănătate atenționează că nu toată populația conștientizează la ce risc se supune sau îi supune pe alții, chiar și pe proprii copii, atunci când refuză asistența medicală în cazul înrăutățirii stării de sănătate. Personalul medical, dacă impune anumite restricții, acestea sunt absolut necesare, pentru a nu infecta și alte persoane, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că este regretabil că există persoane care nu înțeleg riscurile la care se supun pe ei, dar și pe cei din jur. „O persoană care este contaminată cu coronavirus reprezintă un risc pentru patru-cinci persoane. Tabloul din Italia – dar noi ca și cultură ne asemănăm – o persoană reprezintă risc pentru patru persoane. Eu consider că este o cifră mare și celelalte patru, tot așa, merge șirul și vedeți cum se declanșează situația”, a notat ministra.
Ludmila Bârcă, directoarea Spitalului municipal de boli infecțioase pentru copii, s-a adresat către adulți să aibă încredere în personalul medical, întrucât specialiștii acționează în favoarea pacientului. Șefa spitalului a prezentat cazul unei femei, care a fost adusă la spital împreună cu copilul, cu suspiciuni de coronavirus, dar a refuzat examinarea.
„Nu a vrut să rămână și nici nu ne-a dat posibilitatea să examinăm copilul, el a fost examinat doar la etapa asistenței medicale de urgență. După care, agresând cadrele medicale, a fugit din unitatea primiri urgențe. Evident că noi am anunțat poliția, au fost întreprinse alte măsuri. Vă rugăm foarte mult să vă supuneți indicațiilor personalului medical”, a chemat Ludmila Bârcă. Nu este unicul caz de acest gen.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri seara că, urmare a unei evaluări a situației generate de COVID-19, aceasta poate fi caracterizată drept pandemie. Prezent la conferință, reprezentantul Biroului OMS în Moldova, Igor Pokanevych, a spus că acest fapt înseamnă că noul tip de coronavirus are potențial de răspândire globală, tot mai multe state înregistrează cazuri de infectare. „Aceasta nu înseamnă că boala s-a intensificat sau s-au intensificat anumite simptome, sau că s-a mărit numărul victimelor sau rata mortalității. Acest lucru vorbește despre potențialul la ziua de astăzi”, a notat oficialul.
Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 11 martie, au fost raportate 118 619 cazuri de coronavirus de tip nou (COVID-19) (confirmate clinic și de laborator) și 4 292 decese.
În Republica Moldova, până în dimineața de 11 martie, sunt confirmate patru cazuri de COVID-19.