ALBASAT
Nisporeni Sanatate

Un stil de viață sănătos pentru copiii de la centrul “Renaştere” din oraşul Nisporeni

Bucurie mare pentru copiii de la Centrul de zi “Renaştere” din oraşul Nisporeni. Sala de sport din cadrul instituţiei a fost renovată şi dotată cu aparate performante. De asemenea, pe teritoriul centrului  a fost amenajată şi o zonă de agrement, care le va oferi micilor beneficiari noi posibilități pentru dezvoltarea fizică armonioasă. După deschiderea oficială a sălii sportive, copiii nu au ezitat şi au probat echipamentul.

Copiii spun că de acum încolo vor profita din plin şi vor desfăşura activităţile sportive pentru un stil de viaţă sănătos.

“Îmi place să mă antrenez şi să fac muşchi. Eu m-am înscris la centru de mai înainte.Stăm pînă la ora 17. Facem lecţii, mâncăm, ne jucăm.” 

 “Fac sport, alerg pe bandă, biciclete şi când obosesc mă pun pe canapea. Nu erau trotinetele, pistele de alergat, bicicletele şi canapelele, iar restul erau defecte.”

 “Mă joc cu copiii, mai fac şi sport, mai ies pe afară şi mă joc. mi place aici.”

“Eu acum fac sport.Sportul pentru mine ar însemna o minune, e ceva minunat. Mie cel mai mult îmi place banda de alergat electrică.  Este bună pentru muşchii de la picioare.” 

Și părinții copiilor care frecventează Centrul “Renaştere”s-au arătat încântați de noile condiţii create.

 “Noi ne bucurăm foarte mult pentru centrul de copii, fiindcă este un centru minunat, cu profesionişti în domeniu şi este dotat cu toate cele necesare şi noi ne bucurăm că copiii de mici pot să se implice în sport.  Copiii noştri au posibilitatea şi noroc de a se dezvolta în mod armonios şi frumos.” 

“Pentru copii sunt foart bune şi binevenite şi sper că copiilor o să le placă. Mă uit acum la ei şi ei se bucură foarte mult.  Sunt foarte bune condiţiile.”

Conducerea centrului de zi “Renaştere” susţine că renovarea unei astfel de săli, dar şi amenajarea zonei de agrement  era o necesitate, întrucât vechile condiţii lăsau de dorit.

 ANGELA MUŞCHEI, DIRECTORUL CENTRULUI DE ZI “RENAŞTERE” DIN OR. NISPORENI: “Sala de sport necesita o reparaţie în totalitate, iar zona de agrement nu era dotată cu nimic practic. Până la venirea proiectului am apelat la câţiva sponsori din Chişinău şi am construit câteva carusele, un leagăn cu ajutorul primăriei oraşului Nisporeni, dar nu era de ajuns şi am dorit din tot sufletul să merg mai departe, să bat în uşi şi să mi se deschidă.  A durat 10 luni, iar în această perioadă am realizat: reparaţia sălii de sport, procurarea şi instalarea echipamentului sportiv pentru sala de sport, procurarea şi instalarea echipamentului pentru zona de agrement şi crearea condiţiilor de accesibilitate, rampa de acces şi am dotat o sală de baie pentru copiii cu dizabilităţi.”

Renovarea sălii de sport şi dotarea ei cu aparate de ultimă generaţie, precum şi amenajarea unei zone de agrement au fost realizate graţie proiectului “Dezvoltarea şi extinderea prestării serviciilor sociale destinate copiilor din grupuri vulnerabile de la Centrul de zi “Renaştere”. Acesta a fost implementat de Clubul Soroptimist Internaţional Nisporeni în parteneriat cu Asociaţia Keystone Moldova, Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei şi Alianţa Organizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi. Proiectul are ca scop crearea condiţiilor mai bune pentru copiii  din grupuri vulnerabile.

 ANA PRASONOV, REPREZENTANTUL FUNDAŢIEI SOROS-MOLDOVA: “Organizaţia Soroptimist a aplicat împreună cu peste 100 de organizaţii, care au prezentat propuneri de proiect. Au fost selectate cele mai reprezentative proiecte, asftel încât Clubul Soroptimist a beneficiat de finanţare pentru a extinde serviciile deja existente în cadrul Centrului de zi “Renaştere”. Astfel, prin intermediul grantului a fost procurat echipament sportiv şi a fost renovată sala de sport. De asemenea fost dotată şi zona de agrement de pe teritoriul centrului de zi.”

La inaugurare au participat şi autorităţile publice locale.

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Noi avem deja cu specialiştii din cadrul echipei Soros- Moldova experienţă şi în alte proiecte şi care s–a dovedit experienţă de succes.  Şi acum prin intermediul Soros, la fel avem acest proiect de incluziune socială, de modernizare a terenurilor de joacă şi cel mai important de a aduce noi condiţii pentru copiii din acest centru.”

Centrul de zi “Renaştere” mai colaborează şi cu Direcţia Asistenţă Socială Nisporeni şi cu Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică.

XENIA AXENTE, ŞEFA DIRECŢIEI ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA FAMILIEI ŞI COPILULUI NISPORENI: “Datorită acestui proiect, care a fost implementat s-au îmbunătăţit enorm condiţiile, avem această sală de sport, avem acel teren de joacă, avem multe condiţii bune create pentru buna funcţionare a centrului şi pentru ca copiii să se simtă bine  în acest centru.”

OLGA DRUMEA, PSIHOLOG ÎN CADRUL SAP NISPORENI: “Vor putea beneficia de aceste servicii şi copiii cu necesităţi speciale, copii care într-adevăr au nevoie de un sprijin, şi nu doar de sprijinul familiei, dar şi de sprijinul unor pedagogi, unor profesionişti, care să lucreze cu ei, să nu fie stigmatizaţi şi să nu fie lăsaţi deoparte.” Sper ca pe viitor kinetoterapeutul care va fi angajat aici, să ofere servicii nu doar beneficiarilor centrului, dar tuturor copiilor cu nevoi speciale din raionul Nisporeni.”

Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană, iar valoarea totală a acestuia constituie în jur de 8 mii de euro. Centrul de zi “Renaştere” este frecventat de 30 de copii din grupurile social-vulnerabile. Acesta activează din anul 2002.

 

 

Related posts

200 trandafiri, plantați pe teritoriul Cimitirului Eroilor Români din Vărzărești

AlbasatTV, Nisporeni

„Cel mai bun antreprenor”. Consiliul raional Nisporeni prelungește termenul de prezentare a dosarelor

AlbasatTV, Nisporeni

Europe Café celebrează 2 ani de activitate

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment