Fondatorul asociației obștești „Comitetul Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale și apărarea drepturilor omului”, Mihai Balan, atenționează că agentul economică care administrează centrul comercial de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Ismail (Unic) intenționează să procure terenul public pe care este amplasat magazinul și teritoriul adiacent la prețul normativ și nu cel de piață, iar ca urmare bugetul municipal are de pierdut sume importante. Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Balan, a comunicat că municipalitatea i-a eliberat agentului economic autorizație de construcție a unor anexe în adiacentul centrului comercial.
Potrivit lui Mihai Balan, centrul comercial Unic, care din 2016 este proprietate privată, este amplasat pe un teren public municipal. Din momentul privatizării, administrația magazinului s-a adresat administrației publice locale cu solicitări de a-i fi eliberate acte permisive pentru construcția unor anexe pe o suprafață de peste 20 de ari, care de asemenea este proprietate publică. Se întâmplă în condițiile în care agentul economic nu dispune de contract de arendă, drept de proprietate sau oricare altă relație funciară cu autoritatea locală. Până nu demult, agentul economic se alegea cu refuz. Or, în vara anului 2019, autorizația de construcție i-a fost eliberată.
Mihai Balan
Dacă construcția este autorizată, chiar dacă este amplasată pe teren public, atunci proprietarul construcției are dreptul să procure terenul la un preț normativ, care este de 10-20 de ori mai mic în comparație cu prețul de piață, afirmă Mihai Balan. „Astfel administrația publică locală a favorizat agentul economic în cauză la procurarea terenului de sub construcțiile edificate și a terenului aferent. Adică, i-a dat un motiv suplimentar pentru ca acesta să beneficieze de un preț redus de 20 de ori. Aceasta, în pofida faptului că în ultimii cinci ani, circa 20 de agenți economici s-au adresat la CMC să organizeze licitații și cine va da un preț mai mare să devină proprietar al acelor terenuri”, a notat fondatorul Comitetului Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale și apărarea drepturilor omului.
În aceeași conferință de presă, Anatolie Covaliov, președinte al asociației obștești „Uniunea Persoanelor Juridice Subterane Centru”, a spus că autoritățile municipal și-au propus să evacueze toți chiriașii din subterana de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ismail, fără să se ia în calcul că unii dintre ei au grijă de acest pasaj de 28 de ani, fără nicio implicare din partea Primăriei. Agenții economici sunt gata să repare pasajul. A fost prezentat și un proiect de reconstrucție, însă autoritatea locală nu este interesată de acest lucru. Întâlnirea cu primarul capitalei a fost formală, edilul „nu a avut dorința să le înțeleagă situația”.
Alexandru Lisnic, administratorul unei companii care desfășoară activitate în această subterană, spune că autoritățile nu s-au gândit la oamenii care muncesc în unitățile de comerț din pasajul subteran, ce se va întâmpla cu aceștia.
Alexei Ciuriumov, administratorul unei companii cu locuri de comerț în pasajul subteran de la intersecția străzilor Russo și Moscovei, dar și în preajma Gării, susține că și ei au fost înștiințați de Primărie să părăsească locul de activitate în termen de cinci zile. Chiar dacă contractele cu municipalitatea sunt valabile până în anul 2024. El a reiterat că agenții economici sunt gata să se implice în renovarea pasajelor subterane.