Studenții de la Universitatea Agrară din China vor avea posibilitatea să învețe la Universitatea Tehnică a Moldovei, inclusiv la specialitățile vinificație și tehnologii vitivinicole. Pentru China domeniul vinificației și viticulturii este de interes. Suprafața plantațiilor de struguri crește vertiginos, de aceea au nevoie de specialiști bine pregătiți. Și Republica Moldova va fi acea țară care să le pregătească resursele umane, a menționat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, în cadrul ceremoniei de semnare a unui memorandum dintre Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea Agricolă din China, datorită căruia a devenit posibil acest schimb de studenți, transmite IPN.
Potrivit rectorului, o altă direcție de colaborare care a devenit posibilă grație semnării memorandumului se referă la cooperarea în domeniul cercetărilor comune, interacțiunea urmând să se extindă și în alte domenii: mediu, inginerie, IT, design, arhitectură. „China este o țară foarte bine dezvoltată. Am putea prelua de la ei tehnologii digitale în agronomie, tehnologii digitale în inginerie. Toată lumea știe că aceasta țară a făcut un salt foarte puternic în dezvoltareˮ, a spus Viorel Bostan.
„Războiul din Ucraina a închis piața educațională din Rusia, a făcut accesul la piața educațională din Ucraina mai complicat. Și atunci mulți care mergeau înainte să învețe în Rusia sau Ucraina ar putea să se reorienteze spre Republica Moldova, fiindcă nivelul învățământului la noi este foarte bun și costurile nu sunt așa de mari precum în Uniunea Europeană. Ar fi păcat ca universitățile din Republica Moldova să nu beneficieze de această oportunitateˮ, a adăugat rectorul Universității Tehnice din Moldova.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a menșionat că atât pentru China, cât și pentru Republica Moldova domeniul agriculturii reprezintă ramura principală a economiei. Semnarea memorandumului de cooperare între cele două universității este o realizare importantă a conlucrării dintre China și Republica Moldova în domeniul educației. Este propice pentru consolidarea învățării conexe între cele două universității, sporirea înțelegerii reciproce, a prieteniei dintre cele două popoare și clădirea de noi impulsuri în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China şi Republica Moldova. „Ambasada Chinei din Republica Moldova și cu mine vom continua să oferim sprijin activ pentru aprofundarea în continuare a schimburilor și pentru o mai bună colaborare dintre cele două universitățiˮ, a afirmat ambasadorul.
Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, și-a exprimat speranța că semnarea acestui memorandum va întări cooperarea între cele două universități, vor fi schimburi de studenți, schimburi de cercetători și se vor organiza cercetări și proiecte în comun. „Noi vom susține Universitatea Tehnică în dezvoltarea facultăților care au fost absorbite de la Universitatea Agrară din Moldova. În acest an vom anunța un nou concurs de proiecte pentru universități, așa cum am făcut și în anul trecut. Printre domeniile care vor fi susținute va fi și domeniul științelor agricoleˮ, a declarat ministrul.
Sun Qixin, președintele Universității de Agricultură din China, a remarcat că Universitatea Tehnică a Moldovei este o instituție de top în domeniul ingineriei în Republica Moldova, iar Facultatea Tehnologia Alimentelor este cel mai mare centru de educație în domeniul industriei alimentare din Republica Moldova, iar cercetarea sa în domeniul vinului se află într-o poziție de lider internațional. La rândul său, Universitatea de Agricultură din China a înființat Centrul de Cercetare a Strugurilor și Vinului în 2002, care este dedicat cercetării tehnologiei moderne de viticultură de înaltă calitate și tehnologiei de producere a vinului de înaltă calitate, precum și promovării pieței și culturii vinului.
„Stabilirea relației de cooperare între cele două universități va aprofunda în continuare cooperarea în cercetare în domeniul vinului, va extinde mai multe domenii și metode de cooperare și va promova schimburile între cercetători, profesori și studenți. Este de așteptat ca cele două universități să continue să-și aprofundeze înțelegerea prin cooperare, să stabilească o prietenie profundă și o încredere reciprocă și să promoveze în comun schimburile și cooperarea între China și Republica Moldova în predare, cercetare științifică și culturăˮ, a mai spus președintele Universității de Agricultură din China.
În Universitatea Tehnică a Moldovei studiază 11750 de studenți, dintre care la facultățile cu profil agrar învață estimativ o mie de studenți.