ALBASAT
Societate

USAID, despre evoluția unor sectoare din economia Moldovei

Vinificația, industria ușoară, turismul local și tehnologiile informației și ale comunicațiilor din Republica Moldova atestă o dezvoltare considerabilă de când beneficiază de asistența Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). Acestea sunt concluziile unui studiu bazat pe date statistice din Moldova și din alte țări cu care s-a făcut comparație pentru a analiza nivelul de competitivitate și traiectoria de dezvoltare a țării, informează IPN.

Scott Hochlander, directorul Misiunii USAID în Moldova, a prezentat în cadrul ședinței Clubului Presei Economice o evaluare critică a celor patru domenii, bazată pe experiența de peste 14 ani de asistență din partea USAID a proiectelor de competitivitate în Moldova. „Sunt foarte impresionat de dezvoltarea pe care o văd în Republica Moldova. În aproape 15 ani am reușit să acoperim cu proiecte domenii mari ca industria vinului, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Am găsit oamenii potriviți și proiectele potrivite, am reușit să susținem proiecte sistemic, iar pentru fiecare dolar investit dorim să vedem o valoare adăugată pentru beneficiari”, a spus Scott Hochlander.

Potrivit lui, o mare parte din produsul intern brut al țării e obținut din exportul vinului. Începând cu anul 2013, când producătorii de vinuri au pierdut cea mai pare piață de export de până atunci, cea a Rusiei, USAID i-a reorientat pe aceștia spre Europa. „S-a deschis o ușă spre noi oportunități de export, iar cheia succesului a fost colaborarea strânsă dintre producătorii de vinuri locali și Oficiul Național al Viei și Vinului, astfel au fost identificate soluții pentru producătorii mari de vin din Moldova”, a spus șeful Misiunii USAID.

Turismul este o industrie care formează 4% din PIB și este în continuă creștere. „Oamenii își doresc să vină în Republica Moldova, să cunoască bucătăria, vinul, tradițiile moldovenești. O problemă în acest sens era sistemul hotelier pentru turiștii străini, astfel cu ajutorul USAID s-au creat pensiuni, case de oaspeți, soluție ce face ca acest domeniu să se afle în creștere din anul 2010”, a precizat Scott Hochlander.

Industria ușoară constituie 50% din export, de aceea Moldova acum își dorește valoare adăugată ridicată și produs final de calitate în acest sector. „Finalitatea urmărită de USAID în acest domeniu este elaborarea brandurilor de haine, încălțăminte care pot deveni cunoscute în exterior. Pentru aceasta, cu susținerea noastră, experții vin și oferă consultanță ca producătorii locali să devină competitivi și oamenii de aici să producă haine și încălțăminte de calitate foarte bună. În 2006, valoarea adăugată a industriei ușoare constituia 5%, acum constituie 28%, se poate observa calitatea înaltă a produselor, salariile sunt în creștere, care s-au mărit 40% la sută, ceea ce îi motivează pe cetățeni să rămână în țară”, afirmă directorul Misiunii USAID.

Industria tehnologiilor informaționale formează 10,5% din export și oferă 14000 locuri de muncă. „Oamenii vin entuziasmați în acest domeniu, unde e înregistrată cea mai mare creștere în salarizare. De când acest sector este susținut de USAID, exportul a crescut foarte mult. Au fost implementate parcuri digitale, laboratoare care stimulează creativitatea inginerilor, programatorilor cărora li se oferă oportunitatea de a îmbina activitatea practică cu instruirea. Câțiva copii care fac parte din proiecte finanțate de USAID au obținut locul I la concursuri mondiale de robotică, datorită echipamentelor tehnice care au ajutat elevii să dezvolte abilități creative în domeniul roboticii. Cea mai mare provocare în industria IT este lipsa profesioniștilor, de aceea USAID planifică crearea centrelor de excelență care vor da tinerilor oportunitatea de ași întări abilitățile, și de ași consolida capacitățile.”, spune sursa citată.

Actualmente, USAID se află în proces de elaborare a unui noi concept de asistență pentru Republica Moldova. „Ne informăm bine înainte ca să ne asigurăm că am luat decizia corectă. Am fost de ajutor, dar țara trebuie să-și consolideze abilitățile de sine stătător. Traseul Republicii Moldova este unul unic, iar noi ne asigurăm că monitorizăm toate resursele disponibile și credem că țara este destul de puternică pentru ca să facă singură niște alegeri”, susține Scott Hochlander

La finele anului 2019, USAID Moldova a contractat un centru american de cercetare și analiză pentru a realiza o evaluare sectorială a industriilor, care beneficiază de asistență USAID.

Related posts

Un minor a omorât un alt minor la Orhei

Albasat

Mutațiile virusului și interferența lor cu vaccinurile. Op-Ed de Ala Tocarciuc

Albasat

Renato Usatîi a depus actele pentru alegerile prezidenţiale

Albasat

Leave a Comment