Un vaccin anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare, potrivit datelor publicate vineri în revista medicală The Lancet, scrie CNN.
Rusia a atras critici când a anunțat în luna august primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor.
În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului publicat vineri în revista The Lancet.
Cantitatea de anticorpi generată de vaccin a fost similară cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală după boala Covid-19, potrivit studiului.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile de la celulele T, o altă componentă a sistemului imunitar.
Oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19.