Portal de știri
Societate

Veaceslav Ioniță: În acest an piața automobilelor crește cu 25% mai lent decât în 2021

În anul 2022, moldovenii continuă să cumpere automobile, dar într-un ritm mult mai temperat decât în anul trecut. La 1 august 2022 în Republica Moldova erau înregistrate 734 mii automobile, în creștere cu 16,9 mii față de anul 2021. În acest an, lunar în Moldova numărul automobililor înregistrate crește cu 2,1 mii, ceea ce este cu 25% mai puțin decât în anul 2021, când a fost înregistrată o creștere record a numărului de automobile: 38,9 mii sau câte 3,2 mii lunar, precizează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, această tendință afectează și veniturile bugetului de stat. Dacă anul trecut în prima jumătate a anului bugetul de stat a acumulat 591 milioane lei din accize pe mijloacele de transport importate, atunci în acest an suma încasată este cu 45 de milioane de lei mai mică și constituie doar 545 de milioane de lei.

Creșterea numărului de autovehicule nu înseamnă că toate aceste automobile circulă pe străzile localităților din Republica Moldova. „Avem foarte multe automobile fantomă: fie că nu mai există, fie că stau ruginite prin garaje, fie că proprietarii lor din lipsă de resurse financiare nu circulă cu ele. Pentru a determina numărul de automobile care circulă este necesar de văzut câte din ele au polițe de asigurare valabilă. Astfel, din cele 733,8 mii automobile înregistrate, doar 483,5 mii sau 65,9% au poliță de asigurare”, menționează Veaceslav Ioniță.

În anul curent se înregistrează o tendință mai pronunțată de creștere a numărului de autovehicule fantomă. „Presupunem că acest fapt se datorează prețului ridicat la combustibil, care a determinat pe mulți automobiliști să se dezică de automobil. În rezultat numărul de automobile înregistrate în Moldova în acest an a crescut cu 16,9 mii, însă numărul lor pe străzi a crescut cu doar 9,3 mii. Restul 7,5 mii automobile au completat rândurile automobililor fantomă”, notează economistul.   

Related posts

Vaccinarea împotriva Covid 19: între mituri şi realitate. Emisiune TV

Albasat

Radu Albot produce surpriza primului tur la Australian Open

Albasat

Cursul valutar oficial la 24.05.2022

Albasat

Leave a Comment