Lupta împotriva cancerului este tot mai grea, iar medicii din Nisporeni atrag atenţia că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie este în continuă creştere.
Șefa Centrului de Sănătate din Nisporeni, Vera Tabacaru, știe bine cât de gravă este această maladie, cum intervin lucrătorii medicali pentru a preveni sau depista cancerul la un stadiu incipient și cât de importantă este adresarea la timp la medic.
Vera Tabacaru: „Maladia cancer este o formă foarte gravă de maladie și este o povară foarte mare atât pentru societate, pentru familie, cât și pentru însăși pacientul. Pacientul bolnav de cancer este un pacient foarte îngrijorat în privința stării de sănătate. Este foarte costisitor atât din punct de vedere financiar cât și psihologic, pentru familie, pentru rude, pentru societate. Cancerul este o transformare a celulelor sănătoase în celule canceroase și care are loc pe parcursul multor ani. De exemplu o patologie canceroasă se dezvoltă de la 10 pe la 15 ani.
De aceea noi toate problemele și scopurile pe care ni le-am pus noi în acordarea asistenței medicale pacienților este prevenirea cancerului și tratarea acelor forme canceroase în stadiile incipiente. De ce? Pentru a ușura tratamentul.
Pacientul trebuie să adresează la timp de la primele simptome. Sunt simptome majore și sunt simptome minore și ne putem de gândi că poate începe o maladie de cancer. De obicei pacienții se adresează la medic atunci când au niște simptome majore cum ar fi eliminări sangvine, dureri”.
În Republica Moldova maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalității după maladiile cardiovasculare, la fel și în raionul Nisporeni.
Vera Tabacaru: „Cancerul este pe locul 2 în Republica Moldova și în țările europene după maladiile cardiovasculare care sunt primul loc.
La noi în raion se păstrează această consecutivitate, tot cancerul este pe locul 2 în cazul de mortalitate în rândul populației. Cu regret constatăm că anume formele vizuale de cancer sunt pe primul loc, cum ar fi cancerul glandei mamare, cancerul de piele, cancerul de prostată și colorectal”.
Specialista susține că controlul profilactic este una din cele mai importante măsuri în prevenirea cancerului.
Vera Tabacaru: „O mare importanță în depistarea cancerului ar fi controlul profilactic al populației, care se poate de făcut de către orice medic și mai ales medicul de familie, asta chiar și în funcțiile medicul de familie, asistenților medicali. Dar să nu uităm că și populația are obligativitatea de a se adresa la medicul de familie și medicul specialist anume pentru un control profilactic, un control de rutină unde ar putea fi depistate multe patologii în stare precanceroasă.
Noi acest lucru îl facem prin examinarea glandelor mamare, examinarea pielii, ganglioni limfatici. Femeile mai ales trebuie să treacă un control medical al medicul ginecolog anual și o dată în 3 ani, de la 25 până la 64 de ani să treacă un test Papanicolau sau, cum să mai cheamă, Citologie. Prin această examinare se poate de depistat cancerul de col uterin în stadiile precoce. Trebuie să știm că o mare importanță în apariția cancerului o au diferit viruși cum ar fi pentru ficat, virusul hepatitelor A, B, C, D și mai mulți și pentru cancerul de col uterin este papilomavirusul și mai ales varianta 16-18 care se poate la fel diagnosticat numai prin analiză costisitoare prin Papanicolau în stadii precoce”.
Acțiunile de sensibilizare și informare a publicului, în scopul creșterii conștientizării și îmbunătățirii educației privind promovarea modului de viață sănătos și efectuarea regulată a testelor și controalelor sunt desfășurate permanent de către reprezentanții din domeniul sănătății.
Vera Tabacaru: „Noi lucrătorii medicali anual facem diferite măsuri, facem săptămânale anti-cancer, Ziua mondială de cancer, diferite convorbiri, informația e pacienților prin diferite metode, prin convorbiri, prin deplasări prin teritoriu, deplasări prin școli, grădinițe, instituții unde sunt mai multe femei, unde se informează pacienții cum trebuie să se adreseze, când trebuie să se adreseze, ce măsuri trebuie să iei pentru a preveni cancerul”.
Specialista atrage atenția ca pacienții să nu înceapă un tratament desinestătător, însă la apariția unui simptom să meargă neapărat la medic.
Vera Tabacaru: „Păcat că pacienții într-adevăr folosesc orice metodă, în afară de metodele noastre de depistare a cancerului, de prevenire, ajung în stadiile icipiente și mulți pacienți se lecuiesc de sine stătător, iar pe urmă ajungând la medic într-o stadie tardivă și ajutorul este foarte minim.
De aceea, este necesar de a se adresa la medicul de familie, la medicul specialist în stadiile precoce cu simptomele minime, de exemplu cancerul de piele, dacă observăm unele alunițe, unele pigmente pe piele, își schimbă culoarea, devin rugoase, sângerează, în așa caz trebuie numaidecât să te adresezi la medicul de familie pentru a preveni un cancer de piele care este foarte grav și decurge foarte costisitor pentru familie, pentru societate.
Cancerul căilor sexuale la femei și la bărbați decurge diferit. Orice apariție a eliminărilor de sânge din căile genitale, căile urinare, obligatoriu trebuie să se adreseze la medicul de familie.
Chiar de sunt femeile în menopauză, o mare importanță o au eliminările sangvine, dacă apar dureri, dacă apar diferite schimbări în diferite organe înseamnă că numai că trebuie adresat la medicu specialist sau medicul familie pentru a vă acorda o asistență medicală și a depista cancerul în formele precoce”.
Medicul mai atrage atenția că pacientul este cel responsabil de sănătatea lui și ar trebui să conștientizeze acest lucru, pentru a nu ajunge la tratamente costisitoare sau la un stadiu tardiv al bolii.
Vera Tabacaru: „Noi, lucrătorii medicali, venim cu o rugăminte și cu informații către toți lucrătorii medicali, într-adevăr este o obligativitate a noastră pentru a susține populația la adresabilitate precoce, pentru a convinge populația că trebuie să se adreseze măcar odată în an, chiar dacă nu au probleme, dar dacă apar probleme de urgență să se adreseze la medic. În afară de asta noi cu diferite măsuri venim în a informa populația, o informare de 5 minute sau cum se spune „un gram de profilaxie crește cât o tonă de tratament”.
Noi vedem câte este de costisitor un tratament și cât este ușor de prevenit, de depistat această maladie. Deci este totul în mâinile noastre, în mâinile populației, în mâinile lucrătorilor medicali, pentru a face tot efortul de a ne uni împreună și a depista această patologie foarte agravantă și pentru a nu da voie ca într-adevăr să se chinuie. Nu ne-am dori nicio persoană ca să ajungă în această ipostază. Ar trebui să facem așa ca să nu ne adresăm în stadiile acestea precoce, să nu trecem prin frica asta sau prin ce trec aceste familii, acești pacienți.
De aceea încă o dată rugăm spre unire, ca pacienții să fie înțeleși corect decât lucrătorii medicali, chiar și lucrătorii medicali nu pote pe fiecare pacient să-l apuce de mână și să-l aducă la control și să-i spună uite ai așa probleme. Pacienții singuri ar trebui să înțeleagă că este un lucru foarte enorm și din partea noastră. Un efort foarte mare trebuie să depunem pentru ca să ajungem să avem o societate sănătoasă”.
Vera Tabacaru a făcut apel către societate să pună umărul la activitățile de prevenire a dezvoltării cancerului și la crearea unei societăți sănătoase.
Vera Tabacaru: „Se presupune că în 20 de ani, în 30 de ani, se vor dubla, se vor tripla patologiile de cancer, ceea ce nu ne-am dori să avem această povară pe capul locuitorilor și pe lucrătorii medicali.
Noi venim cu rugămintea către populație, către lucrătorii medicali să ne alăturăm și să ne unim din luna februarie, să venim cu toții împreună pentru a vorbi, pentru a lupta și pentru a avea o lume mai bună și mai puțin împovărată cu maladiile de cancer, să tindem spre o societate sănătoasă, cu puterile noastre puțin câte puțin să eradicăm această patologie și mai puține persoane să avem în rândul acestor maladii”.
În 2022, peste 10 mii de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu o boală, numită de ani buni şi una a secolului, cancer. Sunt cu aproape 1300 de cazuri mai multe faţă de 2021.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă