Primul traseu de drumeție a fost lansat la Nisporeni. Acest traseu oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi frumuseţea şi autenticitatea raionului Nisporeni. Noul traseu este amenajat astfel încât turiştii străini, veniţi la Nisporeni să admire din frumuseţea naturii. Traseul are panouri informative, hărţi pentru drumeţii, ciclism sau tururi gastronomice. Toate, pentru a face sejurul vizitatorilor cât mai plăcut în Nisporeni.
„La ora actuală, în oraşul Nisporeni este singurul traseu turistic care este marcat după standartele europene. Vreau să vă spun că, ceea ce ne atrage pe noi în Nisporeni este cel mai mare monument al domnitorului Ştefan cel Mare din Republica Moldova, avem cel mai lung dum de pelerinaj din Republica Moldova, 1,5 km, drumul crucii care duce la cea mai nouă mănăstire şi cea mai lungă cruce din Republica Moldova. Cruce iluminată, care o vedem şi ziua şi noaptea. Este cel mai modern şi cel mai nou traseu marcat din Republica Moldova, la ora actuală„, a spus Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni.
Acest traseu a fost lansat cu sprijinul partenerilor externi. Ei spun că vor să încurajeze diversificarea ofertei turistice din regiune.
„Suntem siguri că aceşti mai bine de 11 km de traseu terestru vor permite celor care vor vizita, să vadă frumuseţile oraşului Nisporeni, a împrejurimelor orasului Nisporeni, a locurilor istorice şi a frumoşilor codri din jur. Şi suntem mândri de faptul ca prin eforturi comune cât mai mulţi oameni vor avea posibilitatea să descopere aceste frumuseţi. Acest traseu este primul din altele 5 care urmează să fie deschise în această vară şi care fac parte din proiectul “Prietenește pentru turism”, a menționat Gokce Yanasmayan, partener al proiectului“Prietenește pentru Turism”.
„De doi ani ne-am axat foarte mult şi pe turismul intern, pentru că a venit în pofida pandemiei şi rândul nostru să accesăm toate frumuseţile tării noastre. În primul rând să le cunoaştem noi, să le valorificam, să le cunoaştem foarte bine încât să fim nişte ambasadori pentru toţi oaspeţii care ne vor accesa ţărişoara noastră minunată„, susține Victoria Bucătaru, partener al proiectului “Prietenește pentru Turism”.
Autoritățile locale și echipa proiectului își propun să contribuie la o mai bună înțelegere și apreciere, la bucuria de a descoperi și ocroti natura și cultura locală, atât din perspectiva vizitatorilor, cât și a comunităților locale.
În anul 2020, turismul din Republica Moldova a avut serios de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, agențiile de turism au acordat servicii turistice cu 75% mai puțin decât în anul din 2019.