Au rămas zile numărate până vom întâmpina primăvara! Astfel, pregătirile pentru sărbătoarea Mărţişor sunt în toi la Nisporeni. Meşterii muncesc continuu la confecţionarea tradiţionalelor creaţii din firul alb şi roşu. O femeie din oraşul Nisporeni croşetează mărţişoare inedite realizate din cele mai diverse materiale.
Emilia Barcaru, în vârstă de 73 de ani, este la pensie, dar nu stă acasă. Femeia este profesoară la centrul de creaţie din oraşul Nisporeni. De zece ani, aceasta instruieşte copiii cum să realizeze creaţii în diverse metode şi tehnici. Astfel, depune mult suflet, răbdare şi măiestrie în tot ceea ce face. Emilia Barcaru spune că pasiunea pentru broderie şi croşetat o are încă din copilărie.
EMILIA BARCARU, CONDUCĂTOR DE CERC: “Pasiunea pentru artă o am încă din copilărie. Şezând mama lângă tata, care era bolnav, ea confecţiona lucrări de astea frumoase. Poate nu erau atât de frumoase, cum sunt acum. Ea cosea flori, perne, aşa erau pe atunci. Şi ne-a învăţat şi pe noi. Am venit aici în 2010 şi am început încet, încet cu copii. Copiii erau foarte mulţi la început, acum sunt mai puţini, fiindcă sunt multe cercuri, internet, telefoane şi ei sunt preocupaţi de toate aceste lucruri şi ca să-l pui să coase trebuie să aibă şi el o dragoste cum am avut-o eu în copilărie. Eu mă strădui de fiecare dată când vin la lecţii să le aduc ceva nou ca să le trezesc curiozitatea, să le trezesc interesul.”
De-a lungul anilor, Emilia Barcaru a confecţionat cu dibăcie diverse creaţii ce cuceresc pe toţi cei care le admiră. Femeia recunoaşte că nici nu mai ţine minte numărul lucrărilor sale. Şi acasă, timpul liber, îl dedică acestei pasiuni. Chiar dacă tot procesul de realizare a obiectelor hand made este migălos, meşteriţa nu s-a gândit niciodată să facă bani din această activitate. În schimb, le dăruieşte din suflet apropiaţilor şi prietenilor.
EMILIA BARCARU, CONDUCĂTOR DE CERC: “Eu cele mai multe lucrări le-am dat. Fac cadouri apropiaţilor, prietenilor, la zile de naştere. Dau bani şi un cadou de acesta, fiindcă e mai mult preţuit decât banii ceia care îi dai. Am lucrări cusute cu goblen, am lucrări cusute cu cruciuliţă, cu mărgele, cu panglică, copăcei din mărgele. Eu ţin legătura cu unele magazine, cu croitoresele şi au resturi de material şi cu resturile acestea noi facem petale şi cu ajutorul cleiului, facem floricele, apoi le aplicăm şi le combinăm şi se primeşte un tablou. Confecţionez şi acasă. Eu am o cameră, unde am masa mea, eu acolo lucrez, nimeni nu mă deranjează, acolo sunt toate rechizitele necesare pentru lucru şi eu mă relaxez foarte bine cînd am ceva pe suflet, sau chiar dacă nu am nimic. Eu mă duc în camera mea şi acolo cos, fac mărţişoare, lucrări din hârtie, din lentă, toate le am acasă.”
Iar pentru că primăvara ne bate la uşă, Emilia Barcaru îi învaţă pe copii care frecventează centrul de creaţie să creeze cadouri pentru 1 Martie exclusiv hand made. Micuţii entuziasmaţi, însuşesc uşor procesul de muncă şi confecţionează fel de fel de mărţişoare.
“Eu confecţionez un mărţişor şi care este în formă de steluţă. Mi-a luat cam două lecţii la acest centru şi a fost foarte distractiv, fiidcă îmi dă o ocupaţie. Mie îmi place ceea ce fac. Eu vin la acest centru pentru că pot învăţa diferite lucruri şi pot confecţiona multe obiecte. Dna profesoară este cuminte şi ne ajută de fiecare dată când noi vrem să creem ceva.”
“Îmi place să croşetez şi să cos la maşina de cusut. Dna profesoară ne îndrumă, ne arată ce să facem şi apoi dacă nu înţelegem ne mai arată încă odată şi aşa mai departe. În zilele următoare vreau să confecţionez mărţişor pentru mămica mea şi bunica mea.”
Din mâinele meșteriței, ies mărțișoare originale, de diferite forme şi mărimi, după cum o duce imaginaţia. În dependenţă de compexitatea acestora, timpul de confecţionare variază de la câteva minute până la jumătate de oră.
EMILIA BARCARU, CONDUCĂTOR DE CERC: „Mărţişoarele nu le vindem. Ele se fac anevoios. Forme de inimioară, forme pătrate, omuleţ, clopoţei, trandafir şi fel de fel de floricele, cu croşeta şi cu lentă, cu panglică.
– Spre exemplu acest mărţişor care îl aveţi pe masă, cât timp v-a luat pentru a-l confecţiona?
– La acesta îi facem petalele aparte, undeva 15 minute, facem petalele, apoi le aplicăm, încleiem asta şi e tot. Sunt mărţişoare care iau mai mult timp, jumătate de oră sau chiar o oră, fiindcă e cu croşeta. Am fost şi la expoziţii. La toate sărbătorile care se organizează la Nisporeni, ieşim la expoziţii.”
Conform tradiţiei, mărţişoarele sunt purtate pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Mărţişorul se serbează în Moldova, România, Bulgaria, Albania şi Macedonia.Arheologii au descoperit că mărţişorul exista încă pe vremea dacilor, acum 8.000 de ani. Aceste obiecte simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin, roşul însemnând foc, sânge şi soare, şi principiul masculin, albul sugerând limpezimea apei şi înţelepciunea.