Vasile Tumuruc, veteran de război, persoană cu dizabilități de gradul doi, susține că a devenit victima unor cazuri de malpraxis. Lucrătorii medicali, în loc să-l trateze, i-au acutizat și mai mult problemele de sănătate. De șapte ani încearcă să-și facă dreptate, fără succes. Vasile Tumuruc spune că i-a ajuns cuțitul la os, s-a adresat președintelui Parlamentului, premierului și ministrului justiției să intervină.
Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Tumuruc a povestit că, în anul 2014, a fost internat la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății pentru o intervenție chirurgicală la picior. După ce i-a fost făcută operația și a fost externat, una din răni a început să-l deranjeze. După ce a mers la un alt medic, acela a descoperit un tampon uitat de medicul chirurg. Experții care urmau să dea o apreciere cazului, au spus că medicul nu este vinovat. Vasile Tumuruc s-a adresat în instanță, unde, după doi ani, a obținut câștig de cauză. Spitalul în care a fost operat a fost impus să-i plătească despăgubiri pentru daunele cauzate și să acopere de judecată.
Veteranul precizează că litigiul a fost în raport cu instituția, nu și cu medicul care, în opinia sa, este responsabil de greșeala admisă. Toate solicitările de a-l trage la răspunde nu s-au soldat cu sancționarea medicului.
Vasile Tumuruc spune că, și în anul 2018, fiind internat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, a avut o experiență nereușită. În urma unei intervenții, pe care o califică nereușită, i-a fost afectat auzul. „Au fost depuse din nou plângeri la ministerul de ramură, la organele de drept, dar degeaba”, spune veteranul.
„Nu știu ce să fac. Să mă duc să pun mâna pe topor, pe sapă, pe furcă ca să-mi fac dreptate? Pentru că procuratura, v-am zis, acolo sunt businessmeni, afaceriști, doctorii sunt killeri, așa eu îi consider – uite pe ăștia doi care m-au calicit. Sau, stimată conducere a Republicii Moldova, poate ei au indicația să ne distrugă pe noi? Să micșoreze în felul ăsta populația”, a constatat veteranul.
Vasile Tumuruc a făcut apel către conducerea țării să intervină, să ia măsurile care se cuvin, inclusiv în raport cu cei care admit erori medicale și cu cei care le mușamalizează.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan