ALBASAT
Nisporeni

Vicedirectorul SR Nisporeni, despre situația din secțiile COVID: Nu am fost puși în situația să alegem cui, prioritar, îi punem masca cu oxigen

Oxigenul este medicament, iar lipsa lui în secțiile COVID-19 ar duce la decesul pacientului aflat în stare gravă. În spitalele din țară sunt folosite trei tipuri de sisteme de generare a oxigenului: 1. stație autonomă, 2. sistem centralizat simplu, 3. butelii și generatoare portabile. La spitalul din Nisporeni este folosită rețeaua simplă cu aprovizionare prin butelii. Directorul instituției, Lidia Crăciun a declarat în cadrul unui reportaj realizat de Sănătate Info că a solicitat finanțare pentru un generator autonom de oxigen.

„De când a început epidemia am fost nevoiți să amplificăm sistemul și acum avem 11 puncte de oxigen. Avem 30 de paturi de COVID, 28 dintre ele sunt asigurate cu oxigen. De asemenea avem 15 concentratoare de oxigen. Când am venit aici în calitate de director, butelia cu oxigen era la patul pacientului, ceva inadmisibil și ieșit din comun, așa că am scos sursa în afara blocului, am instalat țevile prin subsol, pentru că suntem obligați să  respectăm regulile de securitate”, a menționat Lidia Crăciun.

Alexandru Ciuș este vicedirector și chirurg și spune că cel mai îngrozitor scenariu pentru medicii din Terapie Intensivă COVID este că, în cazul unui număr prea mare de pacienți, într-o zi vor fi puși în situația să decidă pe cine să îl conecteze la oxigen și pe cine nu. Încă nu au avut astfel de situații, dar au fost momente în care au lucrat la limită, având peste 30 de pacienți și fiind nevoiți să adune concentratoarele de oxigen din toate secțiile spitalului.

„Noi încă nu am fost puși în situația să alegem cui, prioritar, îi punem masca cu oxigen, dar am discutat acest aspect, pentru că ne uităm la experiența colegilor de peste hotare care au trecut deja prin această situație. În baza unei grile, ei apreciau șansele de supraviețuire ale pacientului și dacă avea șanse reale de supraviețuire era conectat la oxigen, dar dacă după toate scările de apreciere a riscului erau 90% că va deceda, nu mai era pacient prioritar. Acești pacienți erau transferați pe paturi care nu aveau priză cu oxigen sau, în cel mai rău caz, acest pacient era lăsat acasă. Nu am avut astfel de situații și sperăm să nu avem…”, spune Alexandru Ciuș.

Înainte de pandemie, la spitalul din Nisporeni erau folosite anual câte 300-400 butelii de oxigen. Anul trecut au fost consumate 890 de butelii, iar anul acesta, în doar două luni au fost folosite 450 de butelii. Dacă anii trecuți erau cheltuiți 50-60 de mii de lei pentru oxigen, anul acesta suma ar putea ajunge la 500 000, spune Lidia Crăciun.

Unul dintre punctele de oxigen este amplasat într-o anexă izolată, pe teritoriul spitalului. Cimentul de pe rampa de acces este distrus și ciobit de la greutatea buteliilor grele. Pereții din interior sunt înțesați cu liane care și-au făcut drum prin pereți, iar tencuiala veche de zeci de ani este desprinsă de pereți, pe alocuri chiar fiind căzută, formând grămezi de moloz. În interiorul anexei este o încăpere mică, cât o debara, construită special pentru instalarea buteliilor de oxigen. Prin ordin semnat de directorul spitalului, paznicul este responsabil de buteliile cu oxigen și este obligat să le verifice la fiecare două ore.

Related posts

Interviu cu Octavian Țîcu, în studioul ALBASAT

Albasat

Sărbătoarea dragostei: concertul „Ce-ți cântă DRAGOSTEA?” la Casa Națională Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Televiziune digitală terestră pentru oamenii din Floreşti

Albasat