ALBASAT
Nisporeni

Victimele războiului din 1992, comemorate la Nisporeni: S-au scurs 29 ani. Problema transnistreană rămâne un „conflict înghețat”

Reprezentanții Consiliului raional Nisporeni și ai Primăriei orașului au adus astăzi, 2 martie, un omagiu de comemorare pentru cei căzuți în războiul de pe Nistru din 1992. Evenimentul de comemorare s-a desfășurat la Monumentul Eroilor din orașul Nisporeni.

Toți cei prezenți și-au exprimat recunoștința pentru toți veteranii care au luptat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. La eveniment au fost prezente și rudele celor căzuți pe câmpul de luptă, dar și vicepreședintele raionului, Victor Tulbure, deputații în Parlamentul Republicii Moldova Vasile Bîtca și Ghenadie VerdeȘ, care au depus flori la Monumentul eroilor.

În cadrul evenimentului s-a ţinut un minut de reculegere în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă și au fost înmânate diplome veteranilor şi rudelor celor căzuţi în sângeroasele lupte.

În contextul zilei de astăzi, Primăria Nisporeni remarcă faptul că «„conflictul armat” de pe Nistru a fost război în toată regula și chiar dacă s-au scurs 29 de ani de la războiul din Transnistria, problema transnistreană rămâne și acum un „conflict înghețat”, iar Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria.»

Conflictul de pe Nistru a  izbucnit la 2 martie 1992, în aceeași zi în care Republica Moldova a aderat la ONU. Puterea de la Chişinău nu mai putea controla  zona din stânga Nistrului, care îşi  autodeclarase independenţa la 2 septembrie  1990, după ce sovietele locale din sudul şi  din estul Moldovei au refuzat să se supună  legilor votate la Chişinău. La 21 iulie 1992, Mircea Snegur si Boris Elţin  au semnat la Kremlin acordul de încetare a  focului. Chiar şi după 29 de ani de la conflictul de pe Nistru, trupele militare rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, iar regiunea transnistreană, rămâne a fi controlată de către autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 de mii de persoane, între care 550 din raionul Nisporeni. Pe front, peste 300 de militari şi civili şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

Related posts

Cum poţi petrece sărbătoarea de Halloween în Nisporeni. Vezi aici ce eveniment pregătește Casa Națională

AlbasatTV, Nisporeni

9 cupluri din Nisporeni și-au sărbătorit Nunta de aur

Albasat

Rată de promovabilitate de 88% la examenul de Bacalaureat în Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment