Portal de știri
Societate

Victor Chironda: Funcționari ai Primăriei Chișinău vor să demoleze hotelul Național

Funcționari ai Primăriei Chișinău, în frunte cu primarul Ion Ceban, sunt pe cale să realizeze o nouă fază a „operațiunii speciale ”, care urmărește demolarea hotelului Național, a declarat Victor Chironda, ex-viceprimar, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Victor Chironda a amintit că vineri, 20 mai, în preajma clădirii hotelului Național au fost observate lucrări de delimitare, îngrădire a zonei. „Din tipul de lucrări care se efectuau acolo, mi-a trezit dubii această activizare rapidă, vineri, așa, la sfârșit de săptămână. În pofida faptului că nu s-a finalizat niciun proces, ceea ce s-a început acum un an, cu acea emitere a autorizației de desființare, cu conferințele mele de presă, cu anunțarea despre încălcările care au fost admise în această procedură de către funcționarii de la Primărie și demiterea mea, care a urmat mai departe, toată această poveste lungă nu s-a finalizat nimic. Există un proces penal la CNA, există niște investigații care se fac. Planul urbanistic de detaliu, început atunci, așa și nu a fost finalizat, nu a fost aprobat. Agenția Proprietății Publice nu a venit cu un răspuns clar sau nu a finalizat procedura de investigație a situației, dar iată că băieții s-au apucat de demolat”, a atenționat Victor Chironda.


Victor Chironda spune că reacția rapidă a Primăriei Chișinău a trezit mai multe semne de întrebare. „Ați văzut vreodată Primăria să reacționeze rapid la un gard, la un șantier, la o îngrădire de spațiu public? Abia după ce se fac proteste, vin locatarii, vine presa ș.a.m.d. Acum au reacționat foarte rapid. Primăria a anunțat, printr-un comunicat de presă, că lucrările de îngrădire nu au fost autorizate și că responsabilii se deplasează la fața locului cu verificări”, a remarcat fostul viceprimar, care crede că este o încercare a Primăriei de a mima repetarea procedurilor în vigoare.  

Victor Chironda a mai spus că, timp de doi ani, cât a exercitat funcția de viceprimar responsabil de domeniu, era practic imposibil, din punct de vedere juridic, să se ajungă la decizia de a revoca o autorizație. De obicei, această dispoziție de revocare era atacată în instanța de judecată de către beneficiar, iar instanța de judecată hotăra că autorizația rămâne în vigoare. În schimb, după ce instanța anulează această dispoziție, se emite o decizie irevocabilă, care spune că beneficiarul are autorizație și are dreptul să demoleze sau să construiască, în funcție de specificul autorizației emise, a specificat Victor Chironda.

El a prezentat o copie a autorizației de desființare, semnată în iunie anul trecut, pe care a refuzat să o semneze, dar care a fost semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Autorizația are termenul de începere a lucrărilor de 6 luni de la data eliberării. Durata executării lucrărilor nu va depăși 12 luni.

„S-ar părea că din luna iunie, când a fost emisă această autorizație, până acum nu s-au început lucrări de demolare, respectiv, autorizația nu mai este în vigoare. Doar că Primăria tace despre faptul că Agenția de Suparaveghere Tehnică a informat Primăria despre faptul că Moldova Tur a despus la Agenția de Supraveghere Tehnică o declarație de începere a lucrărilor, datată cu 25.06.2021. Din punct de vedere legal, asta înseamnă că lucrările au început în termen, iar autorizația este valabilă, pentru că 12 luni nu s-au epuizat. Autorizația urmează să fie valabilă până la 25.06.2022, 12 luni. Ce avem ca rezultat? Eu sunt sigur că va urma actul al doilea al acestui minunat balet, realizat de funcționarii din Primărie. Moldova Tur va ataca în instanță această dispoziție a primarului general (de revocare a autorizației de demolare, n.r) și va obține câștig de cauză, evident, pentru că orice judecător va analiza din punct e vedere juridic. Este vorba de un act administrativ emis, respectat, fără încălcări”, a subliniat Victor Chironda.

Primăria de Chișinău a anunțat sâmbătă, 21 mai, că va emite dispoziție de revocare a autorizației de demolare a hotelului Național, după ce în zonă au fost observate lucrări de îngrădire a zonei.


Related posts

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor

Albasat

233 человек умерли из-за COVID-19

Albasat

Explozii soldate cu răniți la Kabul

Albasat

Leave a Comment