Ex-viceprimarul Victor Chironda susţine că toate acuzațiile prezentate pentru demisia sa au fost invenţii şi minciuni. Potrivit lui, toată lumea a înţeles că demiterea sa a fost o elementară răfuială politică. Nu sunt adevărate şi justificate acuzaţiile aduse de primar sau de consilierii care i-au votat demisia, spune el. Victor Chironda afirmă că motivele expuse, precum că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile sau ar fi lipsit de la serviciu, sunt motive inventate. „Nu contest dreptul primarului şi al Consiliului de a mă demite din funcţia de viceprimar, însă motivele expuse în proiectul de decizie a CMC. Voi merge inclusiv în instanţa de judecată pentru a demonstra faptul că mi-am îndeplinit atribuţiile corect, așa cum prevede legea”, a declarat ex-viceprimarul la o conferință de presă la IPN.
Din spusele lui, aşa-zisa lipsă de la serviciu a fost capcană pe care i-au întins-o propriii colegi. Ex-viceprimarul spune că a depus plângeri la Procuratura şi a pregătit demersuri pentru instanţă. „Motivul real al demisiei a fost ca m-am opus demolării Hotelului Naţional, dar şi altor proiecte de promovare a unor construcţii gigantice și complexe locative în oraş. Cât tine de hotel, lucrăm la proces, vom contesta inclusiv autorizaţia de demolare emisă, vom continua discuţiile cu societatea și locatarii. Vom continua demersurile ca Ministerul Culturii să ia decizia de a pune clădirea sub protecţia statului”, a spus Victor Chironda.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, Victor Chironda a prezentat raportul de activitate pentru perioada în care a fost în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Potrivit lui, când şi-a asumat mandatul, şi-a plasat trei priorităţi. În primul rând, să seteze procese, pentru că „schimbările reale se întâmplă atunci când activităţile ca reparația parcurilor sau a trotuarelor e făcută sistematic și de echipe special contractate, în baza unor proiecte cu indicatori clari de progres și calitate”. A doua a fost creşterea echipelor. „E important să recunoaștem că Primăria duce lipsă de specialişti buni. Atragerea oamenilor cu studii, experiență și iniţiativă e mai importantă decât atragerea banilor care, încredințați unor funcţionari incompetenţi sau corupţi, vor fi irosiţi fără rezultate”, a opinat Victor Chironda. Cea de-a treia prioritate a fost să asigure comunicarea, consultarea și transparenţa decizională. „Toate proiectele decizionale și cheltuielile municipale trebuie să fie consultate și explicate oamenilor. Scopul meu a fost să fac aşa ca lucrurile să se întâmple sistemic și instituţional”, a punctat Victor Chironda .
Victor Chironda a exemplificat proiecte în care s-ar fi implicat direct. Acesta s-a referit la Strategia de dezvoltarea a infrastructurii pentru transportul alternativ, taxarea electronică, reproiectarea străzii 31 august, proiectarea scuarului Eminescu, parcările cu plată, ghid de design al străzilor din Chișinău, concept-concurs de renovare a parcurilor centrale, benzi dedicate şi altele.
În final, Victor Chironda a spus că în acest conflict lumea trebuie să înţeleagă că nu e vorba de eficienţa lui ca viceprimar şi că demisia sa a avut cu totul alte motive. „Ceea ce s-a întâmplat a fost un semn rău pentru chişinăuieni. Unica modalitate e de a scăpa de oamenii cărora le place să ocupe locurile și să-şi facă interesele lor. Foarte curând va avea loc o schimbare și aceasta va genera și anumite schimbări la Primăria Chișinău. În continuare voi monitoriza cum se implementează ce am început și, dac, nu se va implementa voi arata clar cu degetul cine este responsabil. Voi continua să vin cu proiecte bune pentru oraş”, a încheiat Victor Chironda.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul