ALBASAT
Societate

(video/foto) Cel mai bun film de animaţie, desemnat la un festival din Franţa

Ion Cebotari din Nisporeni, care s-a stabilit cu familia în Canadaa devenit cunoscut după ce a animat poemul eminescian “Luceafărul” în 3 D. După acest debut, tânărul nisporenean a creat un alt film animat, ce a emotionat publicul din Franţa. Este vorba de noua sa proiecţie „ Otilia: l’histoire d’un rêve brisé”, ce s-ar traduce: ,,Otilia: istoria unui vis spulberat”. Regizorul mărturiseşte că filmul este dedicat fiicei sale care danseaza balet, şi pe care vrea să o încurajeze să nu abandoneze dansul.

 

 

ION CEBOTARI  PRODUCĂTOR/ REGIZOR DE ANIMAŢIE: “Ideea filmului “Otilia” are la bază: nu trebuie să abandonezi visurile care le ai. Chiar dacă le abandonezi, într-un moment sau altul, oricum este cineva care ia visul şi-l dă mai departe chiar ţie. Ca exemplu pot să spun că soţia mea  a dansat, dar a abandonat dansul, s-a dedicat familiei, lucrului, studiilor. Acum fiica face balet. Soţia a motivat-o mult şi a îndreptat-o pe calea dată, adică acesta e sensul ascuns. Visurile nu se pierd niciodată, tu oricum ai să le dai mai departe.” 

Producţia are o durată de 5 minute. La realizarea acesteia, tânărul a muncit din greu trei luni şi jumătate, după care a făcut o pauză de o lună, timp în care a modificat scenariul, după care a introdus noi elemente în filmuleţ, ca mai apoi să iasă unul reuşit. După atâta muncă, succesul nu a întârziat să apară. Pelicula a câştigat marele premiu pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul Filmului fantastic din Menton, Franţa. Ion Cebotari recunoaşte că a trăit emoţii unice când a primit marele trofeu, iar performanța atinsă demonstrează munca imensă și dedicarea cu care a lucrat la acest proiect.

 ION CEBOTARI,  PRODUCĂTOR/ REGIZOR DE ANIMAŢIE:“Bineînţeles că sunt foarte bucuros că filmul care l-am realizat recent a luat premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul Fantasy, din Menton, Franţa. Vreau să mulţumesc foarte mult prietenilor care m-au susţinut la realizarea acestui proiect financiar. Bineînţeles soţiei mele, care m-a susţinut. Festivalul a fost organizat superb, foarte multe expoziţii, oameni din întreaga lume au fost, fiind reprezentanţi din America, Australia. Juriul a fost format din oameni profesionişti, mari regizori francezi, precum: Lionel Steketee şi  Nicolas Duval.” 

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Fantastic a avut loc în perioada 18 – 20 octombie în orașul Menton din Coasta de Azur. Această zonă este denumită şi perla Franţei. În cadrul acestuia au fost desemnate 7 nominalizări. Premiile au fost înmânate printr-o ceremonie fastuasă.

ION CEBOTARI,  PRODUCĂTOR/ REGIZOR DE ANIMAŢIE: “A fost o bună oportunitate pentru a discuta cu oamenii şi oamenii să facă cunoştinţă cu tine. Un mare mulţumesc lui Fabrice Ceccherini, organizatorul festivalului, un om superb. Eu am descoperit acolo micul paradis, oameni fanstastici, locuri minunate.”

Scurt-metrajul “Otilia: istoria unui vis spulberat” a fost recompensat cu distincţii şi la alte concursuri.

 ION CEBOTARI,  PRODUCĂTOR/ REGIZOR DE ANIMAŢIE: ,,Filmul Otilia, am mai participat la câteva festivaluri tot în Franta, am ieşit în final la festivalul  Journée du Green Documentaire din Paris, am ieşit în final tot la un festival din Italia, iar acum sunt în competiţie la un festival din Australia  North Bellarine Film, un festival mare. Vom vedea ce rezultate vom avea acolo. “

Ion Cebotari are planuri măreţe legate de arta cinematografiei şi a animaţiei, însă deocamdată nu le divulgă. Noi îi urăm succese mari în drumul pe care l-a ales!

Related posts

США предоставляют медицинскую помощь в размере 1,2 млн. долларов

Albasat

Alți trei învinuiți în dosarul Petic, trimiși pe banca acuzaților

Albasat

Procuratura cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia

Albasat