(video/foto) Elevii şcolii profesionale au aflat informaţii despre activitatea poliţiştilor
Share0Poliţiştii din Nisporeni au susținut o lecție deschisă pe subiectul activității „Poliției Comunitare” la Şcoala Profesională. Prin această acţiune, oamenii legii îşi propun ca să aibă o comunicare eficientă cu societatea. Aceştia le-au dat asigurări elevilor că serviciile poliţieneşti vor fi întotdeauna orientate spre nevoile cetățenilor, pentru ca aceştia să se simtă în siguranţă.
ALIONA PROFIRE, OFIŢER PRINCIPAL AL SERVICIULUI INTERACŢIUNE COMUNITARĂ : “Am desfăşurat o activitate de informare a publicului larg, privitor la conceptul de poliţie comunitară. Aceasta fiind un punct strategic în procesul de modernizare al poliţiei naţionale care tinde să atragă cetăţenii la conlucrarea cu poliţia, în calitate de parteneri pentru a crea un mediu sigur şi ordonat, a combate fenomenul de infracţionalitate şi a îmbunătăţi viaţa fiecărui cetăţean.”
În cadrul acestei acţiuni, elevii au vizionat un film documentar despre activitatea polițienească comunitară prin prisma experiențelor estoniene, carea fost realizat în scopul promovării bunelor practici de aplicare a acestui concept în ţara noastră.
ALIONA PROFIRE, OFIŢER PRINCIPAL AL SERVICIULUI INTERACŢIUNE COMUNITARĂ: “Filmuleţul a fost realizat de către colegii noştri ai poliţiei şi în cadrul acestuia au fost preluate practice din Estonia. Eu cred că acest filmuleţ le-a plăcut, a fost interesant, au aflat lucruri noi, care le vor fi de folos pe viitor.”
De asemenea la Şcoala Profesională din or. Nisporeni, oamenii legii au dat startul campaniei „La o cafea cu un poliţist”. Astfel, elevii au purtat discuţii libere cu inspectorii de poliţie în aroma de cafea. Ei s-au arătat dornici să afle detalii despre măsurile pe care le întreprind ofiţerii de poliţie, dar şi problemele cu care se confruntă.
OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL AL SERVICIULUI INTERACŢIUNE COMUNITARĂ:“Această activitate “La o cafea cu un poliţist” se practică în 14 ţări ale lumii. A fost luat ca exemplu şi de poliţia din R. Moldova. Scopul acestei campanii a fost aducerea mai aproape a societăţii şi deschiderea ei către organele de drept. Noi prin servirea acestei cafele, i-am provocat la un discurs, să aflăm ideile lor, propunerile.”
La acţiunea ofiţerilor de poliţie au participat în jur de 50 de elevi. Ei recunosc că această întrunire le-a trezit interesul să descopere profesia de poliţist şi să aibă încredere în oamenii legii.
“Această activitate nu trebuie numai o dată de făcut, dar trebuie mai des. Poliţistul trebuie să dea cunoştinţe elevilor, ca el să înţeleagă cum ar trebui să se comporte, adică să ajute pe alţii, cum ajută poliţiştii. Persoana trebuie să asculte de poliţişti, nu trebuie să se revolte.”
“Am aflat despre activitatea poliţiştilor şi multe lururi noi despre ei. Cum lucrează ei şi cum se comportă faţă de oameni. Voi ţine cont să nu încalc legea şi să respect poliţiştii.”
Tinerii au transmis sugestii polițiștilor prin intermediul unei cutiuțe cu mesaje.
OLESEA ŢURCANU OFIŢER PRINCIPAL AL SERVICIULUI INTERACŢIUNE COMUNITARĂ: “Am avut o boxă de idei, care a fost amplasată, ca elevii să aibă posibilitatea de a-şi expune părerile, opiniile, sigestiiţe ce ţin de îmbunătăţirea serviciilor prestate de poliţia R. Moldova. ”
Oamenii legii spun că asemenea întâlniri vor mai fi organizate la alte instituţii de învăţământ din raionul Nisporeni, dar şi cu persoane de diferite categorii de vârstă şi domenii de activitate. Această campanie vine din SUA. Iar la Chişinău a fost lansată în anul 2017.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/