ALBASAT
Actualitate

(VIDEO/FOTO) EXPOZIŢIE ŞI FESTIVAL DE DUMINICA MIRONOSIŢELOR

În fiecare an de Duminica Mironosiţelor se organizează Festivalul Cântecului Pascal „Hristos a Înviat” şi expoziţia de Paşti „Mâinile Mamei”. De această dată evenimentul a avut loc în Piaţa primăriei oraşului Hânceşti. Aflată la a XIII-a ediţie, expoziţia a propus spre atenţia vizitatorilor produse de panificaţie tradiţional-pascale, broderii, covoare şi articole de artizanat. 

PĂRINTELE ŞTEFAN:Scopul şi importanţa acestui festival este că prin el valorificăm şi perpetuăm valorile şi tradiţiile noastre strămoşeşti care sunt şi spirituale şi culturale, ori cum spunea şi marele istoric Nicolae Iorga, aceste două aripi, cultura şi spiritualitatea – trebuie să înalţe orice comunitate.”

 

 

SERGHEI NOVAC, PREOT: „Eu personal le consider binevenite, prin faptul că se susţin tradiţiile locale, este şi o măsură educativă din punct de vedere creştinesc, se fac referinţe la unele lucruri care nu au fost descoperite până acum, se vede activitate în interiorul episcopiei, se vede cât de uniţi sunt preoţii între ei şi respectiv creştinii în parorhii. Este un prilej de a ne întâlni pentru că foarte des noi suntem dezbinaţi şi în vâltoarea grijilor de astăzi nu mai dovedim să ne mai întâlnim unul cu altul, să ne mai relaxăm şi chiar să ne felicităm cu Hristos a Înviat.”

SERGHEI SLĂNINĂ, PROTOPOPUL CIRCUMSCRIPŢIEI HÎNCEŞTI: „Prin genericul „Mâinile Mamei”, adică tot ceea ce ar produce dacă ar putea spune aşa mama, sora, începând de la produsele de broderie terminând cu cele de patiserie, în tradiţiile populare, la toate evenimentele, pentru că lucrarea mamei este importantă şi întotdeauna fără aceasta nu se petrece nici un eveniment din viaţa noastră.”

Cei prezenţi la acest festival au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care au venit. În felul acesta vizitatorii au putut lua cunoştinţă cu măiestria căsuţelor improvizate şi cu exponatele de panificaţie.

 

ALEXANDRU MEŞTER POPULAR S. PETREŞTI, UNGHENI:  „În această zi fumoasă, de ziua Minorosiţelor, ziua 8 martie, pe stil bisericesc, a doamnelor, domnişoarelor, vreau să felicit toate doamnele din lume, toate domnişoarele cu această zi şi fiindcă această sărbătoare este la a 13-a ediţie, am decis să venim la această sărbătoare, să ne mândrim şi noi cu producţia raionului Ungheni.

 

Atmosfera de sărbătoare, totul este la tema, după cum sună festivalul „Mâinile Mamei”. Mama este cea care dă naştere, mama este acea care creşte, educă, duce gospodăria, coace pâinea, cu mama totul se începe şi se termină pe lumea aceasta.

 

Este frumos, este interesant, bine, este pentru a păstra tradiţia, e frumos, ne place foarte mult.
Foarte bine şi frumos, Domnul să ajute mai departe ca să ducă tradiţia poporului nostru, a moldovenilor care ştiu a munci, a coase, a ţese, a împleti şi toate lucrurile care se văd de maină făcute.

 

 

 

 

 

Este o săbătoare foarte benefică pentru mare şi pentru mic, vedenm aici lume bună, lume din multe părţi venită şi suntem foarte onorate că suntem aici în Hînceşti la această sărbătoare de suflet.

Evenimentul a fost organizat, la iniţiativa Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.  PREAFSINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI: „Al 13-lea an noi organizăm acest festival şi denumirea i-am dat-o din prima zi, “Mâinile Mamei”, pentru că astăzi este sărbătoarea femeilor mironosiţe, unde noi trebuie să aducem cinste şi respect mamelor noastre, doamnelor, celor care ne-au ajutat în viaţă şi am devenit oameni. Noi vrem să păstrăm aceste valori care se pierd, aceste obiceiuri frumoase unde aici ne-am întâlnit 4 raioane şi au venit oaspeţi chiar şi din România, Ucraina şi din alte raioane. Vrem ca şi în viitor să păstrăm aceste valori frumoase şi să le aducem cinste şi respect femeilor noastre care sunt creştine.”

  Obiectivul acestui festival este de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cântecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Președinta propune crearea unui centru de combatere a dezinformării și a propagandei

AlbasatTV, Nisporeni

Spitalul Raional Nisporeni a trecut la energie verde

AlbasatTV, Nisporeni

Depresia este una din cauzele principale de boală și dizabilitate în rândul tinerilor

Leave a Comment