În premieră, la Nisporeni s-a desfăşurat Festivalul Educaţional, cu genericul „Pedagogul – agent al schimbării”. Elevii alături de părinţi, dar şi dascălii au avut oportunitatea să discute pe marginea noilor schimbări în curiculă, apărute în noul an de studii.
INGA MUŞINSCHI DIRECTORUL GIMNAZIULUI “ION CREANGĂ” DIN SOLTĂNEŞTI:
“Noul an şcolar a venit cu foarte multe provocări. Totuşi, noi suntem acei care facem schimbarea, pentru că avem curricule noi, pentru că avem alte condiţii de lucru şi avem lipsă de cadre, care este o problemă enormă pentru noi, adică avem foarte mult de lucru. Trebuie să facem faţă, pentru că copiii nu aşteaptă, copiii au nevoie de educaţie, au nevoie de pedagogi creativi.”
În cadrul evenimentului au fost organizate ateliere de lucru şi master-class-uri, unde au fost abordate cele mai provocatoare probleme din educaţie.
ALEXANDRA LUNGU, SPECIALIST PRINCIPAL AL DîTS NISPORENI: “Sistemul educaţional are dreptul la libertate, a avut dreptul să-şi găsească mediul său de activitate, noi am lucrat liber în aer liber, deci este o iniţiativă, este ceva nou pentru R. Moldova şi este foarte interesant. Eu personal am lucrat în atelierul Copiii dotaţi, lucru care i-a provocat foarte mult pe cadrele didactice. Am avut şi elevi, am avut şi părinţi şi a fost destul de interesant. “
Pedagogii sunt de părere că pentru a face faţă provocărilor, este nevoie şi de o evoluție a psihologiei elevilor, dar şi a abordărilor dascălilor față de noua generație.
LIDIA CHEIBAŞ ÎNVĂŢĂTOARE A GIMNAZIULUI DIN VULCĂNEŞTI: “Provocările sunt foarte mari, cu atât mai mult, la acest gimnaziu, datorită faptului că copiii au nevoie de o abordare mai deosebită, ţinând cont că au obiceiul de a pleca, de a absenta de la şcoală şi cu siguranţă activitatea de astăzi, acest Festival Educaţional, va fi una motivată de a implementa aceste reforme, şi nu numai. Aceste metode sunt foarte, foarte binevenite.”
STELA POPA PROFESOARĂ DE LIMBA FRANCEZĂ LA LICEUL “BORIS CAZACU”: “Avem o curriculă nouă, avem proiectări pentru clasele a 5-a, clasele a 10-a, schimbarea se începe de la ei, schimbarea se începe de la noi, schimbarea urmează. Urmează să fim ciorile albe, aşa că dacă nu sunteţi ciorile albe, noi venim la voi. Sigur că schimbările sunt benefice, aceste schimbări vor dezvolta gândirea critică a elevilor, cât şi a profesorilor, “.
Șefa Direcției Generale de Învăţământ, Nina Sterpu, a specificat despre modificările, ce au fost implementate în noul an de studii. Acestea vin ca o provocare pentru profesori, care sunt încurajați să vină cu o abordare nouă și modernă.
NINA STERPU, ŞEFA DÎTS NISPORENI: “Am coborât de la tribuna conferinţelor, am venit în sânul naturii pentru a analiza problemele noastre. Eu sunt convinsă că atunci când un cadru didactic este bine informat, el are o dezvoltare profesională, este inclus în activităţi de dezvoltare profesională, nu poate să fie aceeaşi abordare, pentru că odată cu trecerea timpului şi cadrul didactic simte necesitatea creşterii profesionale, nu poate să fie la acelaşi nivel, că altfel, se simte depăşit.”
Festivalul Educaţiei a fost organizat pentru a implica cadrele didactice în conducerea și modificarea sistemului educațional. În cadrul evenimentului, profesorii și directorii mai multor instituții au avut ocazia să intervină cu sugestii privind îmbunătăţirea sistemului educaţional.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/