Și-au creat propria vinărie, propria marcă comercială şi au obținut medalii de aur la concursuri internaționale. Profesorii de la Școala Profesională din Nisporeni au încercat să iasă din tipare și să ridice școala la un alt nivel și au reușit. Toate au fost posibile grație proiectelor în care s-au implicat. Au reușit să dea o nouă viață instituției, prin meseria de viticultură și vinificație.
Vinurile produse de elevii școlii profesionale din Nisporeni au ajuns pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană. După medaliile de aur și argint obținute la concursurile internaționale din România și Coreea de Sud, vinurile produse și îmbuteliate la școala profesională din or. Nisporeni pot fi găsite acum și în magazinele din Germania și Austria.
DUMITRU LUPEI, DIRECTOR ŞCOALA PROFESIONALĂ: „Noi am pus accentul pe calitate, pe vinuri seci, pentru ca să ajungem la consumatori, la consumatorii gurmanzi, care cunosc ce înseamnă vin de calitate şi care îl pot aprecia. În aşa fel am început să căutăm diferite nişe, unde să venim cu brandul nostru, să venim cu calitatea noastră, să venim cu producţia noastră. Vreau să vă spun că am experimentat multe şi în multe locuri am încercat diverse, am schimbat şi poziție de imagine, am schimbat şi formatul, doar prin căutări am izbutit totuși ca lumea să ne cunoască.”
Directorul şcolii a menţionat că încearcă să mai cucerească şi alte piețe din ţările Uniunii Europene.
DUMITRU LUPEI, DIRECTOR ŞCOALA PROFESIONALĂ: „Acum căutăm să găsim un loc, să vedem unde este posibil, avem nişte solicitări de a penetra piața vinicolă din Polonia. Polonia are foarte mult vin şi de o calitate bună dar în cantităţi mai limitate, putem să dezvoltăm o colaborare şi în acest domeniu.”
Elevii şcolii profesionale din Nisporeni învaţa aici întregul ciclu de producere a vinului, de la plantarea viței de vie, până la îmbuteliere. În cadrul programului, ei obţin şi deprinderi de antreprenori agricoli, pentru a putea în viitor deschide propriile întreprinderi mici familiale. Asta, în contextul, în care multe gospodarii din Moldova deţin propriile plantaţii de viţa-de-vie.
„Noi vedem totul pe viu cum se face vinul, de la A pană la Z, adică vedem tot, de la culesul strugurilor pană la primire şi apoi îi prelucrăm, vinul îl îmbuteliem şi îl punem în cutii şi este gata să-l distribuim pe piaţă”, a menţionat elevul ANDREI COTOV.
„Noi avem unde să facem practică, ce învăţăm la ore, aplicăm în practica în cadrul fabricii”, a menţionat elevul ION POPOV
ION GORCEAG susţine: „Este o meserie plăcută pentru noi, suntem cunoscuţi în toată lumea pentru că ne ocupăm cu viţa de vie, facem un vin de calitate şi nişte struguri de masă foarte gustoşi.”
Cursul de formare a vinificatorilor din cadrul Școlii profesionale din Nisporeni a fost deschis din fonduri europene. Fabrica şcolii produce 16 tone de vin, volum ce o poziţionează în categoria micilor producători autohoni de vinuri.
PAVEL NANI, PROFESOR: „Meseria de viticultor vinificator este cartea de vizită a şcolii profesionale din Nisporeni, deoarece este meseria de bază a acestei şcolii. Această hală este suportul principal al acestei meserii pentru studierea şi devenirea unor specialişti calificaţi care au posibilitatea să producă un vin de calitate. Sperăm că zona din centru a Republicii Moldova va avea specialişti calificaţi, deaorece este o zonă tipic geografică pentru producerea vinului, vor avea specialişti calificaţi şi vom contribui la dezvoltarea economiei naţionale.”
Aceasta este prima mini fabrică de formare a vinificatorilor din Moldova şi serveşte drept teren practic în pregătirea viitorilor specialiști. Mini fabrică are o capacitate de producţie de 100 de mii de litri pe an şi este dotată cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate şi igienă.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.