Familiile cu mulți copii, oamenii în etate din satul Zberoaia, raionul Nisporeni, au beneficiat de asistență, consultații și de sprijinul pompierilor şi salvatorilor în montarea detectoarelor de fum în propriile lor locuințe. Odată cu fixarea instalațiilor, persoanele vor fi protejate de eventuale incendii sau intoxicații. Totodată, oamenii au fost instruiți în domeniul antiincendiar, dar și în ceea ce privește utilizarea corectă a detectoarelor.
„Este foarte binevenit, putem să apelăm cât mai urgent, pentru a nu fi în pericol, pentru aceasta vă mulțumim.” a menţionat o doamnă din Zberoaia.
O altă doamnă susţine următoarele: „Sunt binevenite aceste detectoare de fum, ele ne apără chiar şi de fumul din casă şi este bine ca toţi să aibă aşa ceva.”
„Este foarte bine că au grijă de noi, oamenii care suntem bolnavi. Este foarte bine că au grijă să ne pună aşa ceva, Dumnezeu să le dea sănătate.” a menţionat o doamnă din Zberoaia.
Scopul campaniei este de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon.
SERGIU ROŞCA SPECIALIST, SUERIOR AL SERVICIULUI APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIULU: „Scopul este să protejăm persoanele de cazuri neplăcute, cum sunt incendiile, pentru că deseori se întâmpla că oamenii în timpul somnului nu simt fum şi se pot înăduși, pot să ardă în casă. Detectorul respectiv, semnalizează în caz de fum, în caz de incendiu, semnalizează persoana şi ea deja ştie că la sunetul alarmei trebuie să iasă afară. Este prima primărie care a procurat 16 detectoare, care au fost deja instalate la persoanele singuratice şi cu mulţi copii.”
DINU GUŢUŢUI, PRIMARUL SATULUI ZBEROAIA: „Odată cu instalarea primelor detectoare a început realizarea obiectivelor propuse de primări, ce ţin de securitatea vieţii oamenilor şi a imobilelor pe care le deţin. Un lucru foarte bun este şi faptul că cetăţenii noştri, localnicii, au înţeles care sunt beneficiile acestor detectoare şi totodată cred că o să-i mobilizeze şi o să-i responsabilizeze şi o să înţeleagă cât de periculos este focul.”
Anual, pe teritoriul ţării sunt înregistrate incendii soldate cu prejudicii materiale considerabile, persoane uşor şi grav rănite chiar şi decese. În cele mai multe cazuri în incendii, decesele sunt cauzate de fum și, în mare parte, asta li se întâmplă oamenilor în timpul somnului. Aceste persoane puteau fi salvate dacă locuințele lor ar fi fost dotate cu detectoare de fum. Rolul principal al respectivelor instalații este de a identifica şi alarma la timpul oportun incendiul. Campania va continua pe tot parcursul anului 2018.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.