Producătorii mici de vinuri trebuie să se perfecționeze continuu și să opteze pentru practicele inovative și durabile de producere a vinurilor artizanale, a constatat Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova la lansarea unui program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Reprezentanții a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire, organizată în cadrul Cramei Mircești, din satul Mircești, raionul Ungheni. Instruirea s-a axat pe înființarea și gestionarea viilor super intensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu activitatea turistică.
Mulți dintre micii vinificatori se confruntă cu lipsa de cunoștințe și experiență de dezvoltare a unor afaceri vinicole fezabile și de implementarea tehnologiilor avansate de producere a vinului.
Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, a explicat micilor vinificatori că ei trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii. ”Micul vinificator este un om de creație și nu poate concura cu întreprinderile mari de producere a vinurilor, pentru că scopul activității lor este diferit și gustul vinului lor este diferit”, afirmă Arcadie Foșnea.
Serghei Rizov, mic producător de vinuri din raionul Taraclia, a declarat că este relevantă experiența unor crame, care deja au obținut rezultate recunoscute în țară și peste hotare, dar și experiența producătorilor de vinuri care au testat diverse tehnologii și sunt gata să le comunice colegilor.
Alexei Mîrzac, mic vinificator din raionul Orhei, consideră că schimburile de experiență între vinificatori și instruirile sunt valoroase mai ales pentru vinăriile aflate în debut, așa cum este Crama Mîrzac, aflată la moment în construcție.
În prezent, Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători de vinuri, care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.
Pentru informații adiționale contactați:
Inga Burlacu, Specialist comunicare, Proiectul USAID APM
Tel.: 060 140 604;
e-mail: iburlacu@moldovaagro.com