Nisporeni

Vinurile produse de Școala Profesională din Nisporeni cuceresc piețele externe

Și-au creat propria vinărie, propria marcă comercială şi au obținut medalii de aur la concursuri internaționale. Profesorii de la Școala Profesională din Nisporeni au încercat să iasă din tipare și să ridice școala la un alt nivel și au reușit. Toate au fost posibile grație proiectelor în care s-au implicat. Au reușit să dea o nouă viață instituției, prin meseria de viticultură și vinificație.

Vinurile produse de elevii școlii profesionale din Nisporeni au ajuns pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană. După medaliile de aur și argint obținute la concursurile internaționale din România și Coreea de Sud, vinurile produse și îmbuteliate la școala profesională din or. Nisporeni au fost găsite și în magazinele din Germania și Austria.

„Una din cele 6 meserii, care se studiază la noi în şcoală, este meseria de viticultor – vinificator, pomicultor. Este o meserie conexă, deoarece se studiază 2 meserii: viticultor-vinificator şi pomicultor. La studierea a 3 ani a acestei meserii, elevii obţin un certificat de viticultor- vinificator, pomicultor și clasele 10 şi 11 de liceu. Elevii sunt avantajaţi, anume la această meserie, deoarece instruirea practică o desfăşoară, nemijlocit, atât în plantaţia viticolă de 2,4 ha, a şcolii noastre, dar şi în laboratorul de microvinificaţie, unde au loc toate procesele tehnologice. De la procesare, păstrare, până la ambalarea vinului.” a menționat Nadejda Zubcu, director adjunct la școala profesională din Nisporeni

Elevii şcolii profesionale din Nisporeni învaţa aici întregul ciclu de producere a vinului, de la plantarea viței de vie, până la îmbuteliere. În cadrul programului, ei obţin şi deprinderi de antreprenori agricoli, pentru a putea în viitor deschide propriile întreprinderi mici familiale. Asta, în contextul, în care multe gospodarii din Moldova deţin propriile plantaţii de viţa-de-vie.

„Am ales această profesie, pentru că ţara noastră este o ţară agrară, care se ocupă cu agricultura, mai mult bazată pe viţa-de-vie şi pentru că, pe parcurs, vreau să mă ocup cu plantaţiile de viţă-de-vie. Am venit să studiez procesele, pentru a mă ridica pe o scară mai înaltă, care să mă ajute la procesarea vinului.” susține Lucian, elev  la școala profesională din  Nisporeni.

„Am venit la şcoala profesională să studiez viticultura şi vinificaţia. Am venit la această şcoală, deoarece părinţii mei se ocupă cu viţa de vie şi aş vrea ca pe viitor să-mi deschid şi eu o mică afacere cu vinuri. Este foarte important de a studia aceste procese, pentru a produce vinuri de calitate.” , a adăugat Petru Luncaşu, elev la școala  profesională din Nisporeni.

„Am ales această profesie, deoarece învăţ mai multe meserii în trei ani. Sunt multe avantaje. Agricultura este cea mai răspândită în Moldova şi îţi găseşti uşor un loc de muncă.” susține Andriana Mocanu, elevă la școala Profesională din Nisporeni.

Datorită laboratorului dotat, de ultimă generaţie, procesul de studiere şi lucru practic devine mai simplu, iar cunoştinţele devin mai ample. Maistrul în vinificație de la școala profesională recunoaşte că datoriă acestui laborator, elevii ating nivelul de cunoştinţe mai mari, comparativ ca anii în care acest laborator încă nu era construit.  Fabrica şcolii produce 5 tone de vin, volum ce o poziţionează în categoria micilor producători autohoni de vinuri. Este un laborator inedit în Republica Moldova, după dimensiuni şi utilaj. Acesta a fost dat în exploatare în anul 2009, ca mai apoi, în 2018, să fie modernizat. 

„Procesul de prelucrare a poamei se începe cu recoltarea strugurilor, transportarea strugurilor, cu unităţile de transport, la mini-fabrica de vin a şcolii profesionale, care are ţelul de a da deprinderi practice studenţilor pentru viitor, ca să poată să practice profesia de viticultor-vinificator, pomicultor.” susține Ion Tipa, maistru-instructor și tehnolog în vinificație la școala profesională din oraşul Nisporeni.

O bună parte din producție elevii împreună cu profesorii acestora o obțin de pe cele două hectare de viță-de-vie plantate cu soiurile Fetească Neagră și cu Pinot Noir. Astfel elevii sunt instruiți cum să cultive corect vița-de-vie, cum să producă un vin de calitate, dar și să-și dezvolte propriile afaceri.

Procesul de producere a vinului de calitate este foarte vast şi necesită foarte mult timp, după cum recunoaşte maistrul în vinificație. Este nevoie de atenţie maximă şi multă răbdare, pentru a putea îndeletnici consumatorii vinului de marcă a şcolii profesionale din oraşul Nisporeni, care este vândut fie la magazinul de lângă laborator, fie pe magazinele online.

  „Vinul se maturează în baricuri 2 ani de zile, după care merge îmbutelierea şi încă doi ani de zile se petrece maturarea în sticlă. După aceea, vinul maturat ( 2 ani în baric şi 2 ani în sticlă) merge ca vin de colecţie, sau vin de calitte înaltă şi merge la realizare.” a mai adăugat Ion Tipa, maistru-instructor și tehnolog în vinificație la școala profesională din oraşul Nisporeni.

Aceasta este prima mini fabrică de formare a vinificatorilor din Moldova şi serveşte drept teren practic în pregătirea viitorilor specialiști. Mini fabrică are o capacitate de producţie de 100 de mii de litri pe an şi este dotată cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate şi igienă.

La Școala Profesională din Nisporeni își fac studiile în jur de 300 de elevi la meseriile viticultor, apicultor, bucătar, tractorist, mașinist în producția agricolă etc.

Related posts

Accident mortal în satul Soltăneşti: Un călăreţ a murit după ce a fost lovit violent de un automobil

Albasat

Dacă căutați jucării în Nisporeni, atunci magazinul „Licurici” este alegerea perfectă. Magazinul minunilor și a bunei dispoziții

Albasat

Cultivator de bacifere-o profesie a viitorului

Albasat

Leave a Comment