ALBASAT
Diverse

Violență obstetrică: peste 50% din femei reclamă abuzuri la naștere

Jumătate dintre moldovencele care au născut au fost supuse unei forme de violență obstetrică sau ginecologică. Este constatarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) într-un studiu care a stat la baza campaniei „Grija vindecă ceea ce frica distruge”. Evenimentul are scopul de a încuraja respectul și empatia în serviciile medicale, transmite IPN.

Violența obstetrică și ginecologică include proceduri efectuate fără consimțământ informat, precum epiziotomia, administrarea de oxitocină sau aplicarea metodei Kristeller. De asemenea, violența ginecologică constă într-un comportament abuziv sau lipsă de respect din partea personalului medical – ton ridicat, rușinare, glume sau comentarii umilitoare. O altă formă a acestui tip de violență este discriminarea bazată pe etnie, statut social sau alegerile personale legate de naștere.

Potrivit studiului realizat de CPD, peste 60% dintre femeile din Moldova nu au auzit niciodată de termenul „violență obstetrică și ginecologică” (VOG). Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre ele au raportat că au experimentat cel puțin o formă de VOG în timpul nașterii sau consultațiilor ginecologice. Doar jumătate dintre femei recunosc VOG ca o formă de abuz fizic, psihologic sau rezultat al neglijenței medicale din timpul sarcinii și nașterii.

Totodată, 34% dintre femei au fost supuse unor proceduri medicale fără consimțământ informat, cum ar fi epiziotomia, administrarea forțată de oxitocină sau metoda Kristeller. Pe lângă aceste aspecte, 14% dintre femei au raportat abuzuri verbale, 8% au experimentat abuzuri sexuale, iar 3% au fost victime ale abuzurilor fizice.

Datele sunt alarmante, afirmă reprezentanta CPD, Natalia Rezneac. „În acest an am realizat primul studiu referitor la violența obstetrică și ginecologică: „Fără voce, Fără Lege, Fără Dreptate”. Din păcate, legislația nu definește clar violența obstetrică și ginecologică, nici pentru malpraxisul medical. Astfel, un avocat trebuie să stabilească, în funcție de circumstanțe, care fapte din Codul contravențional sau penal se potrivesc cazului respectiv. În funcție de codul utilizat, limita de raportare ar putea fi de până la 2 ani de la comiterea faptei. Totuși, încurajăm femeile să raporteze orice incident la instituțiile competente sau la liniile fierbinți ale Ministerului Sănătății (022 721 010), linia fierbinte anticorupție (0800 55555) și alte servicii (022 257 333)”.

Alexandra, o femeie care a trăit experiențe traumatizante, își amintește cu durere pierderea primei sarcini. „Am chemat ambulanța. Una dintre asistente a râs de mine, spunând că nu știu ce sunt contracțiile. La spital, mi-au administrat doar calmante, iar dimineața am pierdut sarcina”, povestește femeia. Cea mai grea parte a fost să fie mutată într-un salon cu femei însărcinate.

Alexandra a mai povestit că „în timpul unui control ginecologic, medicul mi-a spus să rabd, cu o atitudine umilitoare. Am încercat să depun o plângere, dar mi s-a spus că medicul e protejat. Mi-aș dori ca autoritățile să audă aceste probleme și să ia măsuri”.

Maria Golban descrie prima sa naștere drept „o experiență traumatizantă” la un spital din țară. „În timpul travaliului, mi se spunea «Ce te plângi atâta?» sau «Cât trebuie, atât o să rabzi». Eram epuizată și nu știam ce se întâmplă. Nou-născuta mea a suferit o traumă la nervul facial, dar medicii nu au intervenit imediat”, povestește femeia. Maria a născut ulterior în Franța, unde a fost tratată „ca o prințesă”. „Este crucial să simți că doctorul te ascultă, îți explică și îți respectă nevoile. Atitudinea medicilor poate face diferența între o experiență frumoasă și una traumatizantă”, spune femeia.

Corina, o altă victimă a VOG, își amintește prima naștere ca fiind „marcată de umilință și durere”. „Mi-am regăsit echilibrul doar datorită soțului meu, care mi-a fost alături. Atitudinea personalului medical a fost de neînțeles. Tinerele cadre sunt mult mai empatice și ar trebui încurajate să își aducă aportul în acest sistem”, afirmă Corina.

Impactul VOG depășește momentul nașterii. Femeile afectate pot dezvolta tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie postnatală, ceea ce influențează negativ relația cu copilul și partenerul.

Este prima campanie organizată de CPD pentru sensibilizare și informare privind violența obstetrică și ginecologică. Chiar dacă doar 6% din cazuri sunt raportate, fiecare voce contează. Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge” vine cu un ghid menit să promoveze îngrijirea obstetrică respectuoasă și îndeamnă femeile să raporteze abuzurile.

Related posts

Campania „Să citim împreună!” a atins cota de 22 000 de participanți

AlbasatTV, Nisporeni

Aproape jumătate din copiii romi învață în localități preponderent populate de romi, raport

AlbasatTV, Nisporeni

Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment