ALBASAT
Societate

Virgiliu Pâslariuc: URSS s-a prăbușit, dar spațiul post-sovietic a rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei

Chiar dacă URSS s-a prăbușit, țările din spațiul post-sovietic au rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei. O declarație în acest sens a fost făcută de doctorul în istorie, Virgiliu Pâslariuc în cadrul dezbaterii publice cu tema „De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie?”, organizată de IPN.

Profesor universitar și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Virgiliu Pâslariuc, susține că „după căderea URSS în spațiul post-sovietic legăturile dintre oameni erau încă destul de puternice și, de la centru, de la Kremlin, acest spațiu a fost alimentat prin produse culturale, prin mass-media. Chiar dacă URSS s-a prăbușit, noi am rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei. Vladimir Putin, folosindu-se de resursele energetice a reușit să-și mențină influența. Un imperiu merge atâta timp cât i se permite. Imperiile descresc atunci când nu mai au resurse. Vorbind despre această „lume rusă”, noi vedem că este o încercare de a menține spiritul de unitate în statele post-sovietice.”

Întrebat fiind, în baza căror principii a funcționat URSS, Virgiliu Pâslariuc a declarat că acestea au fost destul de dure și mai puțin umane.

„Costurile schimbărilor din URSS nu se luau în calcul, practic nu exista preț pentru nimic, inclusiv viața umană nu avea valoare. Mobilizarea se făcea, prin spiritul de sacrificiu. Nu conta numărul jertfelor pentru atingerea obiectivelor. Având un rezervor demografic, o capacitate de mobilizare mai mare, aceste lucruri au funcționat atunci. Noi vedem că aceste lucruri se repetă și acum, în cazul războiului din Ucraina. Dar acum, când Rusiei i s-a pus în față o armată regulată, bine organizată, s-au văzut limitele acestui expansionism rus obișnuit doar cu luptele de gherilă”.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Pâslariuc spune că interesul Rusiei față de această țară a rămas foarte mare și din cauză că, în URSS, Ucraina era un hub energetic, iar imperiul are nevoie să preia controlul asupra sectorului energetic.

„Pentru Rusia, pentru Vladimir Putin, era extrem de important să aducă controlul asupra regiunii, deoarece pe lângă aspectul strict simbolic, Ucraina are și o conotație economică importantă”, menționează Pâslariuc.

Virgiliu Pâslariuc susține că imperiul sovietic nu poate fi refăcut din mai multe motive, iar unul din ele ar fi că acest proiect al lui Putin, de unire a lumii ruse se bazează doar pe elemente din trecut, dar nu are un proiect de viitor.

„Foarte multă lume își pune întrebarea, dacă acest proiect imperial mai are viitor. Imperiul sovietic se legitima printr-un viitor luminos, promisiunea unei vieți mai bune. Discursul actual al lui Putin ține de trecut. Orice proiect politic nu se poate baza doar pe trecut, el trebuie să aibă și proiecții pe viitor. Lipsa unui proiect pentru viitor face ca proiectul sovietic să fie falimentar și să dispară din discursurile statelor post-sovietice”, spune Pâslariuc.

Deputatul susține că Rusia este izolată treptat, iar în acest context este important ca Republica Moldova să aibă o poziție geopolitică fermă.

„Este important pentru noi acum să ne poziționăm, pentru că în 1940 nouă nu ni s-a dat această șansă. De această șanse se folosesc acum și ucrainenii”, a punctat Pâslariuc.

Dezbaterea publică cu tema „De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie?”, a fost realizată în cadrul ciclului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Related posts

Cursul valutar oficial la 03.05.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Aproape 2000 de cereri de schimbare a numelui sau prenumelui au fost depuse în 2020

Albasat

Concert live de Anul Nou: “Clinchet de clopoței” cu participarea elevilor și profesorilor școlii de muzică din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment