Fostul prim-ministru Vlad Filat se arată sceptic în privința finalității dosarului „Furtului Miliardului”. Ex-premierul nu exclude că banii folosiți pentru organizarea protestelor din ultima perioadă și pentru coruperea deputaților ar fi parte a miliardului dispărut din bănci. Fostul șef al executivului critică instituțiile statului pentru inacțiune și spune că un an și jumătate de la preluarea puterii de către PAS este un termen rezonabil pentru a face ordine în acest sens, transmite IPN.
Ex-premierul Vlad Filat spune că în Republica Moldova a revenit un fenomen foarte periculos, și anume traseismul politic. Potrivit fostului lider PLDM, banii pentru coruperea deputaților, dar și banii folosiți la organizarea protestelor antiguvernamentale ar proveni din Rusia și din miliardul dispărut din bănci.
„Banii au început să circule foarte intens. La Chișinău vedem că migrează deputați și în teritorii se întâmplă această migrație. Nu cred că va avea finalitate acest dosar al miliardului, pentru că nu se dorește. Dacă se dorea, cel puțin s-ar fi spus ce s-a întâmplat. Acest dosar a fost instrumentat de procurori, judecători, iar aceiași procurori și judecători se află încă în sistem și ei nu-și doresc finalitate pentru că vor trebui să răspundă și ei. Acel miliard, în fond sunt vreo 700 de milioane, dacă excludem activele care s-au returnat. O parte din bani folosiți acum sunt din acel miliard, dar nu exclud că o parte din bani vin și din Rusia”, a spus ex-premierul Vlad Filat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Fostul șef al Guvernului spune că instituțiile statului s-au dovedit a fi incapabile de a distruge acest circuit fraudulos al banilor. „E atât de multă presiune publică cu aceste proteste, cu accentele puse eronat. Pentru că se pune accent pe participații la protest, nu pe organizatori. Prin organizatori trebuie să se vadă cum sunt finanțate aceste proteste. Acțiunea instituțiilor trebuie să fie pe acest capitol. Pe finanțare. Banii nu vin prin stropi de rouă sau prin ploaie. Avem SIS, Poliție, dar nimic nu se întâmplă. Am vorbit în repetate rânduri de magazinele sociale, care sunt un fel de Wagner în Ucraina pentru război, iar aici pentru destabilizare și interes politic. Oamenii care merg la magazinul social nu merg doar pentru pâine, ei fac parte dintr-o rețea, oamenii au carduri, datele lor se află într-o bază de date, la fiecare sărbătoare primesc un mesaj, o șampanie. De ce statul nu intervine? A trecut un an și jumătate de la preluarea puterii de către PAS și doi ani de la preluarea mandatului de președinte. E un termen suficient pentru a face ordine pe aceste aspecte”, mai spune fostul prim-ministru.
Guvernul a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind verificarea constituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi examinată începând cu 10 mai până la 17 mai 2023. În sesizarea depusă de Guvern la Curte, executivul acuză partidul Șor că „acționează în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova”.
previous post