Atât timp cât armata rusă este concentrată pe regiunea Donbas a Ucrainei, Republica Moldova nu este o prioritate pentru Moscova. O spune expertul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, potrivit căruia acum vulnerabilitățile interne ale Republicii Moldova sunt mai periculoase decât cele externe. Potrivit analistului politic, fenomenul alertelor false cu bombă are menirea de a induce populației un sentiment de panică, iar tentativele de a crea destabilizări pe interiorul țării trebuie curmate mai devreme ca armata rusă să înainteze, eventual, spre Odessa, notează IPN.
Expertul Vladimir Socor spune că Moscova face cu greu față războiului din Ucraina și a politicii de sancțiuni aplicate de Occident, iar din acest motiv Republica Moldova nu este, deocamdată, pe harta ambițiilor expansioniste ale Rusiei.
„Republica Moldova nu este o prioritate în politica externă a Rusiei. Republica Moldova prezintă un interes foarte limitat pentru Rusia, și mai limitat în condițiile războiului din Ucraina, unde Rusia se descurcă foarte greu și nu dorește să-și complice situația și mai mult, prin acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Mai ales că armata rusă încă nu s-a apropiat în mod primejdios de Republica Moldova. Lucrurile s-ar schimba dacă armata rusă s-ar apropia de Odessa. Deocamdată, posibilitatea unor destabilizări din partea Rusiei rămâne una teoretică”, a spus expertul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.
Mai mult, Vladimir Socor spune că fenomenul alertelor cu bombă din ultima perioadă are menirea de a le crea cetățenilor un sentiment de îndoială față de capacitatea instituțiilor statului de a face față destabilizărilor. Potrivit expertului, guvernarea de la Chișinău trebuie să pună capăt acestor tentative periculoase de tensionare a situației, înainte ca Rusia să-și concentreze forțele în regiunea Nicolaiv-Odessa.
„Mai periculoși, în situația actuală, sunt Dodon și Șor și finanțatorii din umbra. Vulnerabilitățile interne ale Republicii Moldova sunt, deocamdată, mai amenințătoare decât vulnerabilitățile externe. Alertele cu bombă sunt menite să creeze panică, incertitudine, nesiguranță. Semnificația politică a acestor alerte, indiferent cine le pune la cale, este de a sublinia caracterul intern al vulnerabilităților Republicii Moldova. Atât timp cât rușii sunt încă departe, vulnerabilitățile interne sunt urgente, și trebuie rezolvate înainte ca armata rusă să se apropie de Odessa. Organele de drept și SIS-ul trebuie să rezolve situația cu amenințările de securitate din partea lui Dodon și Șor, înainte ca rușii, eventual, să se apropie de Odessa”, a mai spus expertul.
În ultima perioadă a fost înregistrat un număr record de alerte false cu bombă. Potrivit Ministerului de Interne o alarmă falsă costă bugetul de stat 60 mii de lei. Pentru a descuraja acest fenomen, MAI a propus sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță minarea unor instituții. Astfel, în urma modificării Codului Penal, plafonul amenzilor pentru astfel de anunțuri false va crește de la 50 de mii de lei, până la 150 de mii de lei. De asemenea, fapta ar putea fi pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan