ALBASAT
Actualitate Societate

Vladislav Kulminski: Votul din 20 octombrie va fi decisiv pentru viitorul țării

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, susține că la referendumul din 20 octombrie cetățenii Republicii Moldova se vor pronunța asupra modului în care văd dezvoltarea de mai departe a țării. Și anume, dacă văd această dezvoltare în cadrul Uniunii Europene sau dacă doresc ca Republica Moldova să rămână o „zonă gri”, așa cum a fost în ultimii 30 de ani. De la Independență încoace, a avut loc practic o stagnare. În opinia sa, alegerea este evidentă și clară. Este important ca absolut fiecare cetățean să participe la vot, iar prezența la urne să fie una fără precedent. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică cu tema: „Aderarea la UE: Drumul către securitate și prosperitate pentru Republica Moldova”, ediția a doua, organizată de Agenția de presă IPN.

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice a menționat că duminică cetățenii vor face o alegere geopolitică, ce va decide soarta țării pentru zeci de ani înainte. În prezent, în regiune are loc o redistribuire geopolitică. Aceasta va fi împărțită din nou în sfere de influență. Este important ca cetățenii să fie întrebați unde își văd țara, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat în cei 30 de la Independență, fapt care nu este corect. Un asemenea referendum trebuia să fie organizat demult.

În opinia expertului, este bine că acest referendum are loc anume în acest moment, deoarece această redistribuire geopolitică va continua 2-3 ani, apoi se va încheia. Este foarte important ca cetățenii Republicii Moldova să facă o alegere conștientă. Și aceasta pentru că, până la declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina, Moldova își putea permite „să stea pe două scaune”, să nu facă o alegere clară. . Dar, odată cu izbucnirea războiului împotriva Ucrainei, această opțiune nu mai există. Lupta pentru așa-numitele „zone gri” nu se mai duce prin mijloace economice și politice, ci și prin război.

Potrivit lui, istoria arată că anume în „zonele gri”, care nu au o opțiune clară și încearcă „să stea pe două scaune”, au loc astfel de confruntări, care duc la război. Republica Moldova trebuie să evite astfel de situații. De aceea, cetățenii au de făcut această alegere.

În altă ordine de idei, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice a spus că cetățenii sunt mai puțin interesați de chestii formale și tehnice, inclusiv de ajustarea legislației naționale la cea europeană. Potrivit lui, pentru ca să facă o alegere conștientă, oamenii din Moldova trebuie să cunoască despre calitatea vieții cetățenilor din statele UE și să o compare cu a lor. Iar comparația nu este în favoarea Republicii Moldova. În statele UE, calitatea vieții este mult mai bună: salariile sunt mai mari, sistemul de sănătate este mult mai dezvoltat, drepturile minorităților naționale sunt mult mai protejate etc.

Vladislav Kulminski a mai spus că duminică cetățenii Republicii Moldova vor spune cum văd ei soarta țării în acest context geopolitic: văd Republica Moldova membră a Uniunii Europene sau o văd „o zonă gri”, cum a fost în ultimii 30 de ani. Potrivit lui, nimeni nu ar trebui să stea deoparte, întrucât este vorba despre soarta țării.

Dezbaterea este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și German Marshall Fund.

Related posts

Accident rutier mortal la Milești: Motociclist de 68 de ani decedat

AlbasatTV, Nisporeni

Как университеты завершат учебный год. Что говорят ректоры

Albasat

Peste 6000 de angajați ai IGP vor va asigura buna-desfășurare a alegerilor de duminică

Albasat

Leave a Comment