ALBASAT
Actualitate Societate

Vot final pentru reforma din domeniul de asistență socială

Deputații au votat în lectură finală modificări la 19 legi care vizează reforma în domeniul asistenței sociale, numită generic: „Restart”. Ministerul Muncii și Protecției precizează că ajustările vor permite întreprinderea măsurilor necesare pentru a asigura uniformizarea serviciilor sociale la nivel național, sporirea calității acestora și facilitarea accesului la prestații și servicii sociale a tuturor categoriilor de persoane vulnerabile, transmite IPN.

Urmează a fi create agenții teritoriale de asistență socială, care vor asigura o mai bună coordonare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială. De asemenea, va fi modificat pachetul minim de servicii sociale care actualmente este finanțat fragmentar și nu acoperă cererea din partea populației. Nomenclatorul serviciilor sociale va fi revizuit pentru o mai bună definire a categoriilor de servicii sociale.

Proiectul mai prevede revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a specialiștilor. Agenția Națională de Asistență Socială va fi reorganizată în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

„Reforma „Restart” își propune să îmbunătățească mecanismele de finanțare și de planificare bugetară în domeniul asistenței sociale, să acorde prioritate dezvoltării profesionale a personalului din sistemul de asistență socială prin programe de formare profesională inițială și continuă, să creeze un sistem informațional integrat în domeniul asistenței sociale care să ofere date fiabile despre persoanele vulnerabile care necesită asistență etc”, precizează Ministerul Muncii și Protecției Sociale în nota informativă a proiectului.

Related posts

Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu

Albasat

Medicii i-au restabilit degetele copilului de la Glodeni

Albasat

Militarii se vor implica în lupta cu COVID-19. Președintele a semnat decretul

Albasat

Leave a Comment