ALBASAT
Societate

Voucherele culturale pentru tineri au devenit disponibile

Începând de astăzi, tinerii de 18 ani care au semnătură electronică vor primi câte un voucher cultural în valoare de 1000 de lei. Cu el vor avea posibilitatea să achiziționeze produse și servicii culturale, cum ar fi bilete la spectacole de teatru, concerte, produse cinematografice. Semnătura electronică poate fi făcută cu buletinul de identitate la unul dintre operatorii de telefonie mobilă, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a spus la evenimentul de lansare a programului național „Voucher cultural”  că, pentru a primi acest voucher, tinerii trebuie să manifeste interes față de culturalizare. Nu este suficient ca tânărul să implenească 18 ani, el trebuie să fie activ și să înregistreze semnătura mobilă. La momentul atual 45 de mii de tineri sunt eligibili pentru a obține voucherul cultural, însă doar în jur de 50 de tineri au semnătura digitală și îl pot primi.

Potrivit lui Sergiu Prodan, sarcina programului este de a atrage tinerii în locuri culturale unde aceștia vor primi un produs de calitate. „Vă îndemnăm să fiți activi, să motivați prestatorii de servicii culturale să vă dedice atenție, să vă dedice opere de arte și îndemnăm artiștii noștri, mă refer la toți cei care creează, să fie atenți față de generația tânără, să elaboreze produse de calitate care vor fi interesante tinerilor și astfel vom merge și vom dezvolta acest program pe viitor, care se poate transforma într-o nouă formă de subvenționare a culturii din Republica Moldova. Dacă acest program va prinde amploare, vom putea acorda vouchere pentru diferite categorii de vârstă”, a spus el.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul pentru digitalizare, a precizat că toate plățile care sunt parte a acestui program se efectuează prin Serviciul guvernamental de plăți MPay, administrat de Agenția pentru Guvernare Electronică. „Tinerii de 18 ani care au obținut semnătura digitală devin parte a sistemului de plăți și automat pe conturile acestora se transferă o mie de lei, o sumă care poate fi utilizată ulterior pentru diferite servicii culturale. Accesând Portalul Guvernamental al cetățeanului, platforma prin care ne vedem toată activitatea noastră în raport cu statul, putem urmări toate tranzacțiile pe care le facem prin voucher-ul cultural, pe lângă multe alte informații”, a spus viceprim-ministrul pentru digitalizare.

Mecanismul de funcționare a Programului național „Voucher cultural” a fost elaborat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică – responsabilă de integrarea programului în cadrul Mpay.

Related posts

Зигфрид Мурешан: Мы и впредь будем помогать румынам из Республики Молдова

Albasat

Încă un medic de familie a fost răpus de COVID-19

Albasat

Semnătura electronică la depunerea cererii pentru pensie ar implica cheltuieli suplimentare, ministru

Albasat

Leave a Comment