Din cele 27 de cazuri suspecte de rujeolă, înregistrate într-o tabără din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au mers mai multe familii cu copii din sudul țării, zece au fost confirmate prin diagnosticul de laborator.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în total, la tabăra de vară de tip familial au participat 22 de persoane din raionul Taraclia (orașul Taraclia, satele Novosiolovca, Cealâc şi Cairaclia). Doar trei dintre cei 27 de copii bolnavi şi cu suspecție la boală au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejat de această infecție.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Comrat, s-a constatat că rujeola a fost contactată de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au în tabăra din Morenii Noi.
Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pe 9 august a fost înregistrat un nou caz suspect de rujeolă, la un copil născut în anul 2006, din localitatea Beșghioz, raionul Ceadâr-Lunga. Alte șase cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în satul Cairaclia raionul Taraclia. Copiii născuți între anii 2008-2017 au manifestat febră 38-40 grade Celsius, conjunctivită, erupții cutanate. În prezent, aceștia se află sub supravegherea medicului infecționist și li se administrează tratamentul corespunzător. Niciun copil dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.
Ministerul Sănătății atenționează repetat populația, că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase