ALBASAT
Societate

Zece localități din UTA Găgăuzia vor avea echipe pentru combaterea violenței în familie

În zece localități din Găgăuzia vor fi constituite echipe multidisciplinare pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, iar persoanele din grupurile de risc vor fi susținute inclusiv prin facilitarea angajării în câmpul muncii. Supraviețuitoarele violenței vor fi direcționate la Centrul specializat deschis în regiune în 2020, unde vor primi asistenţă socială, psihologică şi juridică, dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă, transmite IPN.

Echipele multidisciplinare vor fi create prin ordinul primarilor și vor include toți specialiștii responsabili de prevenirea violenței la nivel local: asistenți sociali, polițiști, angajați ai școlilor și grădinițelor. În activitatea echipei se vor putea implica și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locală. Cu suportul proiectului, membrii echipelor multidisciplinare vor fi instruiți să intervină prompt în orice caz de violență.

Proiectul prevede desfășurarea unei campanii de sensibilizare a populației la problema violenței în bază de gen, se menționează într-un comunicat de presă emis de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova. La fel, vor fi elaborate planurile locale de prevenire și combatere a violenței care ulterior vor fi consultate cu cetățenii. Echipele multidisciplinare își vor asuma implementarea acestor documente și vor identifica mijloace pentru a desfășura măsurile propuse.

„Prevenirea violenței în bază de gen este la fel de importantă ca răspunsul și oferirea de servicii pentru supraviețuitoarele violenței. PNUD și Guvernul României își extind sprijinul către comunitățile din UTA Găgăuzia. Vom lucra cu administrația locală, profesioniștii (educatori, asistenți sociali, polițiști) și cetățenii pentru a aborda cauzele structurale, precum și factorii de risc și de protecție, asociați violenței”, a precizat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul nostru cu PNUD Moldova prin această contribuție cu un real impact social și cultural și vom continua să susținem eforturile partenerilor implicați în acest proiect, precum și în altele care vizează dezvoltarea durabilă a UTA Găgăuzia și a tuturor comunităților din Republica Moldova”, a afirmat Mihai Sandu, director general adjunct al RoAid.

Zece localități din UTA Găgăuziaparticipă la proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu suportul Guvernului României. Datorită susținerii proiectului, numărul echipelor multidisciplinare în regiune se va extinde la 21.

Related posts

Noua componență a Adunării Populare a Găgăuziei a fost aleasă

Albasat

ASP anunță licitație pentru procurarea plăcuțelor de înmatriculare pentru următorii trei ani

AlbasatTV, Nisporeni

CC, sesizată privind dreptul de a primi un salariu cel puțin egal cu minimul de existență

Albasat

Leave a Comment