ALBASAT
Nisporeni

Ziua Europei, sărbătorită la Ungheni

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale UE au  marcat la Ungheni, Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale și educative. Sub genericul „SOLIDARITATE PENTRU PACE”, activitățile organizate la Ungheni au  evidențiat cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Primăria este partener  al acestui eveniment. Noi am pus la dispoziţie acest parc frumos, care adună foarte multă lume. De asemenea a fost renovat din bani europeni şi ne bucurăm că anume această zonă a fost aleasă pentru „Caravana Europeană”, care se organizază astăzi aici. Totodată, am venit cu suport tehnic şi deja cu suport umanitar, care este foarte important, pentru că oamenii sunt cei care mişcă lumea„, a subliniat Marina Tamuratov, specialist Tineret, Cultură și Sport în cadrul primăriei mun. Ungheni.

  Zinaida Plămădeală este o tânără antreprenoare din Republica Moldova care alături de familia sa gestionează o afacere agricolă.  Grație suportului oferit de UE antreprenoarea a reușit să-și modernizeze și să extindă afacerea construind o cameră frigorifică, să instaleze un sistem de irigare și să angajeze 200 de lucrători noi.

În contextul evenimentelor, în contextul colaborării noastre care o avem cu UE, în primul rând suţinerea şi ajutorul pe care îl primim în afacerea pe care o desfăşurăm, în cultivarea fructelor în mod special căpşuni, mere şi prune, cu susţinerea UE, am avut acces la finanţări, la diferite credite mai avantajoase, decât cele care se comercializau pe piaţa Republicii Moldova, de la băncile comerciale moldoveneşti. Suntem beneficiari de diferite granturi, iar piaţa de desfacere pentru produsele noastre este orientată spre piaţa UE.  Indiferent de ce activitate avem, trebuie să tindem să ne dezvoltăm, să avem rezultate frumoase şi să promovăm valorile în familiile noastre, valori în afacerea pe care o desfăşurăm şi de aceea UE trebuie să fie un exemplu pentru noi şi să preluăm de la ei bunele practici pe care trebuie să le implementăm în activitatea de zi cu zi„, a spus Zinaida Plămădeală, antreprenoare.

Familia Toma din Ungheni s-a lansat în agricultură cu o plantaţie de cătină, affine și aronie, pe o suprafaţă de 14 hectare. Sunt la început de cale, dar se arată optimiști și încrezători. Iurie muncește cot la cot cu soţia sa, Rodica și cei trei copii, fiecare cu bucata lui de pământ. Vor ca pe viitor să se orienteze spre piaţa internă și să-și realizeze roada acasă.

Suntem aici prezenţi cu sucul de cătină, cu magiunul din cătină, cu palinca din cătină, cu colaci deosebiţi, făcuţi de mâinile mamei. Am venit să reprezentăm şi să mulţumim proiectului „Livada Moldovei”, care ne-a susţinut pe parcursul acestor doi ani şi am înfiinţat o plantaţie de cătină, afine şi alune. E timpul, deja, să nu ne ascundem după sărbători, dar să le mulţumim cetăţenilor UE, care de mulţi ani ne ajută, ne susţin în promovarea proiectelor, în a trăi o viaţă cu bunăstare, să avem drumuri europene, să avem apă calitativă. Ziua Europei este o zi a solidarităţii, o zi care ne dă un mesaj, ca să trăim în pace, în bunăstare şi în  linişte„, a menționat Iurie Toma, antreprenor.

Nicu Ulinici, cultivă lavandă pe o suprafață de circa 10 hectare. Acesta deja a investit în dezvoltarea afacerii mai mulți bani fiind și beneficiarul Proiectului ”Livada Moldovei”. Nicu Ulinici susține că, plantele aromatice și medicinale merită să fie cultivate în Moldova.

Astăzi am venit cu produsele care se cresc la noi în gospodărie. Noi avem o plantaţie de lavandă, pe care o prelucrăm şi facem ulei, apă de lavandă, pungi mirositoare, buchete şi deja avem şi o plantaţie de viță de  vie din care facem vin de calitate şi îmbuteliem. Prin „Livada Moldovei” am luat un credit pe bani europeni, care m-a ajutat să cumpăr o combină pentru recoltarea lavandei şi deja un grant din partea USAID pentru vinuri„, a spus Nicu Ulinici.

Datorită finanţării din partea UE, oraşul Ungheni s-a modernizat mult în ultimii ani, cetăţenii din oraș au acces la apă de calitate, sistem de canalizare şi multe alte beneficii.

Oraşul Ungheni a prins foarte multă culoare, s-a modernizat foarte mult, a devenit un oraş smart şi continuă să facă acest lucru. Sunt foarte importante pentru noi toate proiectele care au fost implementate aici, deoarece am devenit un oraş care atrage foarte multe investiţii. Piaţa Independenţei a fost renovată, mai nou apeductul a fost renovat, ceea ce ne oferă posibilitatea de lungă durată, să avem un oraş modern şi un oraş în continuă dezvoltare. Acest lucru semnifică foarte mult pentru noi. Este un beneficiu enorm, iar unghenenii se bucură de asta şi ne bucurăm şi noi, că putem să avem Europa la noi acasă, aici în Ungheni” a mai adăugat Marina Tamuratov.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Pentru Moldova „Regiuni Cheie” este unul din  numeroasele programe ale UE prezente în Republica Moldova. Aici la Ungheni, programul este  prezent prin numeroase activităţi. În primul rând, autorităţile publice locale, să devină mai transparente, mai bune în activitatea lor. Sigur, avem un mare program de asistenţă, de infrastructură, de dezvoltarea serviciilor publice în regiunea Ungheni, inclusiv în municipiul Ungheni. Lucrăm cu organizaţiile societăţii civile, asistăm antreprenorii din regiunea Ungheni, astfel încât să fie create locuri de muncă, aici, în regiunea Ungheni, oamenii să rămână acasă, să muncească pentru bunăstarea regiunii şi a ţării. Sunt numeroase proiecte care au fost implementate, doar vreau să enumăr o parte din ele, vorbim de investiţii majore în renovarea centrului municipiului Ungheni, peste un milion de euro au fost investite în zona centrală, vorbesc de renovarea completă a străzii Naţionale, amenajarea Pieţei Independenţei, construcţia unui nou apeduct în regiunea centrală, care permite alimentarea cu apă potabilă fără întrerupere a peste 24 de mii de locuitori, sunt granturi oferite, asistenţă nerambursabilă pentru afacerile din regiune, peste 30 de mii de euro, avem deja peste 300 de locuri de muncă create, ca urmare a investiţiei UE  prin intermediul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, a subliniat Alexandru Pelivan, manager de  program  „EU4Moldova: regiuni-cheie”.

Un nou sistem de aprovizionare cu apă a fost construit la Ungheni. Sistemul, cu o lungime de peste 1600 metri, asigură cu apă potabilă peste 24.000 locuitori.

Suntem astăzi aici prezenţi, întrucât vrem să povestim locuitorilor Ungheniului, dar şi celor care vin şi vizitează astăzi oraşul Ungheni, despre unul din proiectele de infrastructură, care îl implementăm cu suportul financiar al UE, împreună cu partenerii noştri ÎM Apă-Canal Ungheni şi ADR Centru,  dar pe lângă acest proiect de infrastructură de apă şi canalizare, noi mai avem un proiect aici care se desfăşoară, de eficienţă energetică al unui liceu şi sperăm cu aceasta să aducem viaţă mai bună locuitorilor din Ungheni de toate vărstele, pentru că toată lumea va beneficia de apă potabilă calitativă, de servicii de canalizare şi totodată pentru copiii liceului vor fi condiţii mai bune de studii, iar pentru profesori condiţii decente de muncă.  Eu foarte mult apreciez şi mă bucur pentru asistenţa care ne-o oferă UE şi toate ţările membre ale UE şi sper că toţi locuitorii ţării, la fel, apreciază acest lucru. Acum contează ca toate investiţiile care vin să le întreţinem şi să dezvoltăm mai departe ţara„, a spus Elena Spînu, consultantă în cadrul  proiectului „MSPL” GIZ”.

Pe lângă infrastructură, UE ajută şi la abilitarea tinerilor în societate, unul dintre proiecte fiind implementat în Ungheni prin intermediul organizaţiei „Alternative Sociale” din Ungheni.

Astăzi suntem la eveniment cu activitatea de premiere a copiilor în cadrul concursului lansat către Ziua Europei. Această activitate am desfăşurat-o în cadrul proiectului „Autoritatea Tutelară Locală pentru o protecţie mai bună a copiilor”. Acest proiect este relizat în cadrul proiectului „Organizaţiile societăţii civile acţionează pentru servicii sociale mai bune”, finanţat de UE şi cofinanţat de către fundaţia „Soros Moldova”. Astăzi ne-am propus să premiem copiii care au participat la trei categorii: desen, cântec şi poezie. Avem premii pregătite pentru toţi copiii, diplome şi menţiuni, indiferent de locul care l-au obţinut. Premiile au fost achiziţionate cu suportul „Soros Moldova” şi organizaţiei obşteşti. A fost o activitate foarte frumoasă, pe care am desfăşurat-o timp de o lună de zile. Organizaţia Noastră „Alternative Sociale” nu este la primul proiect finanţat de către UE. Noi am mai implementat proiecte cu finanţare UE. Au fost nişte proiecte foarte binevenite pentru cetăţenii raionului Ungheni, fiindcă prin intermediul resurselor alocate de UE am reuşit să dezvoltăm servicii sociale mai bune, conform cerinţelor actuale a cetăţenilor”, a menționat Adriana Frasin, preşedinte ONG „Alternative Sociale” Ungheni.

Evenimentul de la Ungheni a  găzduit o serie de activități culturale și interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.

Suntem refugiaţi din Ucraina. Suntem mulţumiţi Moldovei pentru tot şi pentru această sărbătoare „Ziua Europei”.  Totul este bine organizat, totul este frumos şi corect, ne-a comunicat o refugiată din Ucraina.

Moldova ne-a primit foarte bine Mulţumim. Ne-au ajutat, ne-au cazat, ne ajută şi cu produse. Este un oraş foarte frumos. Am fost 30 de ani în urmă aici. Era un orăşel mic, dar acum totul s-a schimbat foarte mult, curat şi frumos„. a spus o altă refugiată.

Ne place. O mică plimbare cu familia, suntem bucuroşi pentru că mai ieşim afară„.

„Este o sărbătoare foarte plăcută şi frumoasă şi mă bucur de primăria noastră, de unghenenii noştri pentru că pot organiza aşa ceva, mai ales în aceste timpuri grele„.

Este o atmosferă plăcută, o atmosferă care integrează şi micul şi marele în diverse activităţi. Este superb„.

În Ungheni, permanent se organizează totul foarte frumos. E foarte bine. Aş spune că târgul este perfect, lumea se odihneşte, totul este bine, ca de ziua Europei„.

Îmi place că s-au unit mai multe activităţi de familie, de bussines, de distracţie şi au loc toţi, şi bătrâni, şi tineri, şi copii. Suntem foarte recunoscători că UE are încredere în noi, dar probabil că şi în raionul Ungheni şi în oraşul Ungheni sunt persoane care vor să atragă atenţia UE către noi şi de aceasta se întâmplă legătura cu UE şi oraşul nostru„.

Sunt bucuroasă că sunt în parcul „Micul Cluj”. Mă simt bine, sunt bucuroasă că ascultăm concertul de astăzi.  UE face foarte mult pentru raionul Ungheni. Raionul Ungheni s-a schimbat foarte mult, exemplu este chiar acest parc şi infrastructura în Ungheni la fel, s-a schimbat”.

Evenimente adiționale pentru a marca Ziua Europei 2022 au fost  organizate la Chișinău, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți etc. în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, autoritățile locale și rețeaua de Eurocluburi și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Related posts

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ FUMAT! Vezi ce sfaturi dau medicii pentru a renunţa la fumat

AlbasatTV, Nisporeni

Un nou caz de coronavirus, confirmat în raionul Nisporeni

Albasat

Negel Dan de la PAS și Bîtca Vasile de la PPPSDE vor merge în turul doi la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment