Problemele sociale, evenimentele istorice sau religia sunt subiectele complexe care pot fi explicate printr-un limbaj accesibil datorită benzilor desenate. Ilustratorul și designerul grafic Octavian Curoșu a povestit cum pot fi citite benzile desenate. Evenimentul face parte din suita de acțiuni care marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună, numită și Ziua Mondială a Citirii cu Voce Tare, transmite IPN.
Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, gazda evenimentului, a menționat că în Ziua Internațională a Cititului Împreună bibliotecarii, dar și editorii, profesorii își propun să promoveze lectura. Ediția din acest am este dedicată benzilor desenate, de aceea a fost luată decizia de a desfășura o întâlnire cu ilustratorul și designerul grafic Octavian Curoșu.
Octavian Curoșu a spus că benzile desenate, ca și literatura clasică, pot transmite orice mesaj, de la cel filosofic la cel mai rudimentar, pentru fiecare gust există o poveste aparte. Lucrul unui ilustrator este să transpună o idee în imagine, banda desenată reușește acest lucru la maximum. În Republica Moldova benzile desenate vin preponderent din România și Rusia. Cititorii din Moldova încearcă să descoperă această artă. Industria benzilor desenat se va dezvolta în Moldova atunci când câți mai mulți oameni vor avea interes pentru ele.
Designerul grafic a menționat că sunt trei mari școli care au lăsat amprentă sa în domeniul benzilor desenate, cum sunt cea europeană, americană și japoneză. Benzile europene se axează pe stil, pe artist, pe vocea sa, abordează subiectele sociale, profunde, variate. În America banda desenată a fost pusă pe bandă rulantă. Ea a fost folosită ca și un instrument social, ca și propaganda. Ideile pe care le transmit benzile americane sunt bazate pe eroism, cum să fii puternic. Banda desenată americană este bazată pe acțiune, acolo trebuie să fie o luptă între două părți antagoniste. În Japonia benzile desenate ajung mai departe de lupta între bine și rău și pot veni cu niște mesaje foarte inovatoare. Conceptul de narare a japonezilor e diferit decât cel al european și cel american. Dacă cel european vine cu o poveste, un mesaj filosofic, un concept nou, iar americanii încearcă să vină cu lupta lor dintre bine și rău, japonezii încearcă să te învețe ceva, o abilitate, cum să fii un prieten adevărat, cum să înțelegi frumusețea, identitatea proprie, a precizat ilustratorul.