ALBASAT
Societate

12 persoane cu COVID-19 se află la respirație asistată

În stare gravă la spital din cauza COVID-19 se află 153 de persoane, dintre care 12 sunt la respirație asistată. Totodată, pe parcursul zilei de vineri au fost externate 19 persoane, bilanțul celor tratați ridicându-se la 75. Informația a fost prezentată sâmbătă, 11 aprilie, de ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Punctului Focal, transmite IPN.

Potrivit ministrei, din totalul de 1438 de cazuri înregistrate de COVID-19 în Moldova, 120 sunt de import, iar celelalte cu transmitere locală. În total s-au efectuat 6839 de teste. Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat în Chișinău, Ștefan Vodă și Soroca. În regiunea transnistreană sunt raportate 91 de cazuri.

Viorica Dumbrăveanu a relatat că în cadrul Punctului Focal s-a luat decizia ca, atât spitalul din Fălești, cât și spitalul din Glodeni să fie spitale care își vor continua activitatea numai pentru profilul COVID-19. Potrivit ministrei, alt gen de asistență medicală în instituțiile respective nu va fi acordată, iar persoanele care necesită asistență vor fi direcționate către alte instituții medicale spitalicești. Spitalului Raional Soroca rămâne funcțional.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a menționat că cifra de 29 de persoane asociate sistemului medical, declarate că s-au infectat la locul de muncă pe parcursul lunii martie, a reieșit din anchetele epidemiologice care avea la bază evaluarea riscurilor. Un grup de lucru alcătuit din specialiști ANSP și directori ai instituțiilor medico-sanitare publice au ajuns la această listă de 29 persoane. Anume pentru ei s-a reușit stabilirea legăturii cauză-efect. (Aceste persoane urmează să primească indemnizații în valoare de 16 mii de lei, n.r.)

Șeful ANSP spune că, personalul de la Bălceana, acordând asistență medicală persoanei infectate și necunoscându-i statutul, au contractat virusul, iar persoanele de la Centrul de sănătate Carahasani s-au infectat comunitar. Același lucru s-a întâmplat în Spitalul de Psihiatrie. „Nici o persoană din acestea nu se regăsește în lista pentru martie a celor care au contractat virusul pe cale profesională”, a declarat șeful ANSP.

Related posts

COVID-19 a provocat până acum peste 82 de mii decese în toată lumea

Albasat

Această pierdere umană trebuie să ne solidarizeze la nivel de societate, ministru

Albasat

Fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, a fost reținut

Albasat

Leave a Comment