Portal de știri
Nisporeni

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Membrii Consiliului Raional Nisporeni au depus flori la bustul din oraș al poetului

Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Tot astăzi este marcată Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej, reprezentanții Consiliului raional Nisporeni au depus flori la bustul din oraș al marelui poet român. Vasile Mărcuță, președintele raionului, a transmis un mesaj cu această ocazie, menționând că opera lui Eminescu este o dovadă a vocației și culturii noastre, iar ziua de astăzi are o semnificație majoră pentru conștientizarea rolului culturii în societate.

În continuare redăm mesajul intergral transmis de președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță.

„Ziua de naştere a poetului naţional ne reuneşte în jurul limbii şi literaturii române, ne dă oportunitatea de a ne expune despre cele mai importante valori, oferă ocazia de a reflecta asupra destinului culturii şi patrimoniului nostru național.

Îl celebram astăzi pe  EMINESCU, celebrăm  geniul fără pereche al culturii noastre – Luceafarul poeziei românești, conștientizăm  esența valorilor de neam prin tot ce are el mai sfânt și mai frumos. Trăim momente de mândrie, care renasc sentimentul de demnitate, ce  merită să îl păstrăm cu sfințenie în inimile noastre. Oriunde nu vom fi cu existența și traiul, suntem cei, care creăm profilul identitar românesc, suntem cei, care purtăm în suflete obligativitatea promovării culturii de limbă, de neam, de țară și … de EMINESCU, opera căruia este o dovadă a vocației și culturii noastre.

În această zi de o semnificație majoră pentru conștientizarea rolului culturii în societate, revenim la cuvintele marelui nostru poet: „Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.” Citatul eminescian ne îndeamnă pe fiecare din noi să fim mai aproape de ceea ce ne–au lăsat moștenire strămoșii.

Suntem un popor cu un tezaur ce merită cunoscut şi apreciat în orice colţ al lumii, iar Eminescu este personalitatea, ce ne formează o imagine, ne conturează ca identitate, ca promotori ai valorilor noastre autentice.

Dragi nisporeneni, celebrăm astăzi creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale, cheia unui vast tezaur lăsat ca moștenire de întregul neam!

Suntem responsabili de transmiterea acestor valori, contribuția noastră fiind așteptată de noi generații, care își conturează sentimentul de demnitate națională prin geniul Eminescu”.

Related posts

IP Nisporeni a efectuat controale inopinate în vederea verificării respectării regulilor de vânătoare

Albasat

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, la Albasat

Albasat

O minoră din Nisporeni, în stare gravă la spital. Tatăl său ar fi lovit-o în cap cu un obiect dur

Albasat

Leave a Comment