În instituțiile medico-sanitare publice din țară continuă imunizarea împotriva gripei. Până în prezent au fost administrate peste 68% din totalul dozelor recepționate. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, deocamdată, cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate. Însă, este în creștere numărul de infecții ale căilor respiratorii superioare, transmite IPN.
Datele ANSP arată că, în perioada 21-27 octombrie, au fost înregistrate 5 184 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind la copii (64%). Se atestă o creștere de 21,4% în comparație cu săptămâna anterioară și o scădere cu 16,2% față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
Săptămâna trecută au fost înregistrate 67 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 10 în regiunea transnistreană). În cazul acestei infecții, se înregistrează o descreștere cu 23% comparativ cu săptămâna precedentă. 18 cazuri au fost raportate la copii de până la 14 ani.
Specialiștii în sănătate publică recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2. Potrivit lor, seroprotecția se obține, în general, peste două sau cel mult în trei săptămâni după vaccinare. Durata imunității post-vaccinale variază între 6 și 12 luni.
Totodată, ANSP reiterează că beneficiile vaccinării sunt semnificative. De asemenea, este esențial ca populația să adopte măsuri de igienă personală, precum spălarea mâinilor cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse, menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.
- Cu 20 000 mai mulți copii în școli și grădinițe. 50% din bugetul capitalei – în educație
- Burse de merit pentru elevi și studenți de etnie romă
- A fost lansat Centrul European al Consumatorului în Moldova
- Cursul valutar oficial la 05.11.2024
- Joe Biden: Poporul moldovean a ales să urmeze o cale aliniată democrațiilor de pretutindeni