Societate

72 de cupluri au solicitat fertilizare in vitro din fondurile asigurării obligatorii

72 de cupluri au depus, în anul 2019 și în prima jumătate a anului 2020, dosare prin care au solicitat procedura de fertilizare in vitro din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (50 în 2019 și 22 în 2020). Într-un răspuns pentru IPN, Direcția politici în domeniul asistentei medicale spitalicești din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), a comunicat că rata reușitei în anul 2019 a constituit 43,3% sau 26 de sarcini (din 60 de proceduri de fertilizare in vitro efectuate).

Pentru acordarea serviciilor de reproducere umană asistată medical în anul 2019, din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost contractate trei instituții medico-sanitare private: Centrul Medical Repromed Spitalul Internațional Medpark și Centrul Medical TerraMed. Pentru prestarea a 60 de proceduri de fertilizare in vitro au fost alocați 1903,7 mii lei. Din 2020 este contractată Clinica Familia (New Med Life).

În răspuns se precizează că, pentru perioada cât a fost instituită situația excepțională din cauza COVID-19, pe tot teritoriul Republicii Moldova, Comisia de evaluare a cuplurilor asigurate pentru acordarea serviciilor de reproducere umană asistată medicală nu a activat. Ulterior și-a restabilit activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor epidemiologice.

Pentru a fi selectate și a beneficia de procedura de fertilizare in vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, cuplurile trebuie să întrunească mai multe criterii medicale. Sunt acceptate perechile pentru care tratamentele convenționale nu au dat rezultat pe parcursul a cinci ani.

Cuplurile eligibile pot beneficia de o singură procedură de procedura de fertilizare în vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Date referitor la numărul cuplurilor infertile în Republica Moldova nu sunt înregistrate.

Related posts

O motocicletă s-a ciocnit cu un tractor ce se deplasa pe contrasens. Sunt victime

Albasat

Peste 6 mii de persoane solicită suportul autorităților pentru a reveni acasă

Albasat

Operațiunea “CASCADA”: au fost întocmite 112 procese verbale

Albasat

Leave a Comment