95% dintre cetățenii Republicii Moldova care susțin aderarea la UE consideră că reforma justiției e crucială pentru integrarea europeană. Datele se conțin în primul sondaj național de opinie publică privind integritatea în sectorul justiției – Justiție pentru Moldova, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Magenta Consulting, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Dumitru Slonovschi, director general Magenta Consulting, a declarat că fiecare al treilea participant (30%) este de părerea că situația în sistemul de justiție s-a îmbunătățit în ultimii trei ani, iar circa o pătrime (25%) – că situația s-a înrăutățit. Top trei probleme ale sistemului de justiție în Moldova care au fost numite spontan de către intervievați sunt: corupția/mita (53%), cumătrismul (12%) și incompetența specialiștilor din sistem (9%).
Respondenții au răspuns că au încredere în avocați (35% au oarecum sau foarte multă încredere). 30% au încredere în poliție, iar 22% în sistemele judecătoresc și procuraturii. Clasamentul opiniilor despre anumiți actori din sistemul juridic este similar cu nivelul de încredere – majoritatea participanților au o părere pozitivă despre avocați (72%), funcționari publici (71%), poliție (71%), judecători și procurori (58% fiecare).
Potrivit sondajului, genul, vârsta sau apartenența la o minoritate etnică nu ar influența încrederea în judecători și procurori la cel puțin o treime dintre respondenți. Totodată, o persoană din trei (35%) susține că ar avea mai multă încredere într-un judecător/procuror tânăr, iar o persoană din patru (26%) are mai multă încredere într-o femeie judecător/procuror.
42% din respondenți afirmă că judecătorii și procurorii sunt, în general, independenți.
Respondenții au evaluat activitatea instanțelor de judecată din Republica Moldova în ceea ce privește unele caracteristici. Astfel, într-o măsură mai mare, intervievații au fost de acord că instanțele au specialiști competenți/profesioniști (71%), iar 63% au fost de părerea că acestea sunt accesibile pentru fiecare. Totuși, intervievații consideră că instanțele de judecată nu sunt rapide (61%) și nu sunt transparente (60%).
Pe când puțin peste este jumătate (56-57%) dintre respondenți apreciază salariile procurorilor și judecătorilor ca fiind potrivite, aproximativ o treime (32-34%) le percep drept prea mari.
Respondenții menționează că în perioada 2021-2023 cel mai des au interacționat cu notarii (46%), poliția (38%) și avocații (21%). Totodată, aproape fiecare al cincilea respondent a interacționat cu o instanță de judecată (17%), iar unul din zece respondenți cu procuratura (11%).
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1143 de respondenți cu vârsta de la 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,9%. Acesta a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 22 decembrie 2023.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul