Consumul mediu de sare în rândul populației din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Un adult consumă zilnic 10,8 grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de 5 grame/zi. Datele se conțin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova.
Pâinea este produsul cu el mai mare aport de sare în regimul alimentar. Fiecare 100 de grame de pâine contribuie în medie cu 1,85 grame de sare. Peste jumătate din populație sau 55,4% consumă pâine de două-trei ori pe zi, o proporție mai mare fiind înregistrată în rândul populației de la sate. O cincime din populație au consumat crenvurști și salamuri, iar aproape o pătrime au mâncat cașcavaluri de două-patru ori pe săptămână, adăugând astfel 1,88 de grame de sare la fiecare 100 de grame de produs consumat.
Conferențiarul universitar Galina Obreja a spus că unul dintre zece moldoveni consumă sare peste normă, iar regimul alimentar cu conținut ridicat de sare cauzează hipertensiunea arterială, care, la rândul ei, este factorul cauzal principal al bolilor cardiovasculare, responsabile pentru mai mult de jumătate din toate decesele din țară. Potrivit studiului, nivelul de consum de sare este mai mare în rândul bărbaților, raportul fiind de 11,5 grame pe zi la 10,3 grame/zi în rândul femeilor.
Guvernul Republici Moldova și-a asumat angajamentul să reducă consumul de sare în rândul populației la mai puțin de 8 grame pe zi către 2020, ceea ce reprezintă o reducere de 30 la sută. La fel și-a propus reducerea cu 25% a hipertensiunii arteriale și cu ¼ a mortalității.
Studiul a fost realizat în perioada 21 iulie-5 septembrie 2016 pe un eșantion de 1307 de respondenți.