Deseori ne lovim de situaţii în care, după perioada sărbătorilor de iarnă, suntem nevoiţi să aruncăm resturile de mâncare, iar asta pentru că am pregătit mai mult decât era nevoie şi nu s-a consumat. Cu toţii ştim cum arată mesele de Crăciun şi de Anul Nou: bogate în preparate tradiţionale, pline de zahăr şi grăsimi, nu tot timpul atât de sănătoase cum ne-am aştepta şi, de cele mai multe ori, uitate în frigider şi lăsate să se strice.
Risipa de mâncare este o problemă majoră la nivel global, anual fiind estimată o pierdere de 1,3 miliarde de tone de mâncare, mai exact o treime din producţia globală. Într-o lume în care 1 din 7 persoane merg la culcare înfometate, numărul estimat este îngrijorător.
Sfaturi de sărbători: ce să faci pentru a nu mai arunca mâncarea
Una dintre modalităţile eficiente de a evita risipa de mâncare este aceea de a prepara cantităţi mai mici sau chiar refolosirea resturilor în crearea altor preparate.
- Fii realist în privinţa cantităţii de mâncare pe care o consumi;
- Înainte de a face cumpărăturile fă-ţi o listă exactă;
- Foloseşte cantităţi mai mici;
- Depozitează resturile;
- Donează sau reutilizează ce nu mănânci.
Cât timp să păstrezi alimentele după sărbători
Carnea de porc. Pentru o depozitare corectă, dar mai ales pentru a nu te expune riscului ca produsele din carne de porc să se contamineze este recomandat ca aceasta să fie acoperită, în frigider şi să se consume în cel mult 48 de ore. În plus, trebuie să te asiguri că temperatura din frigider este de 5 grade sau mai puţin.
Carnea de pui. Carnea de pui trebuie şi ea depozitată similar cărnii de porc şi consumată în cel mult 48 de ore. În cazul în care nu a fost gătită corespunzător, aceasta poate fi contaminată cu salmonella, iar simptomele care apar ulterior sunt febră, dureri de cap, diaree, dureri abdominale, stări de greaţă şi vomă. Acestea apar între şase şi 72 de ore de la consumul mâncării contaminate şi ţine între patru şi şapte zile.
Fructele de mare proaspete sau gătite. Dintre toate alimentele, fructele de mare au ”cea mai mică durată de viaţă”. Dacă nu se gătesc, trebuie consumate în cel mult o zi, iar dacă sunt gătite, nu trebuie să stea la frigider mai mult de 48 de ore.