ALBASAT
Fără categorie

Servicii de intervenție timpurie de calitate și accesibile pentru toți, masă rotundă

Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” acordă anual circa 1500 de consultații pentru familiile cu copiii de până la trei ani, cu tulburări de dezvoltare, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Concomitent, în jur de 200 de familii beneficiază anual de programe de intervenție timpurie. De-a lungul anilor, experții Centrului și-au împărtășit experiența și cunoștințele, astfel încât aceste servicii să fie preluate de alte organizații, de instituții ale statului și să fie extinse în toată țara, iar la ele să aibă acces familiile din orice localitate a țării. Rezultatele obținute, precum și prioritățile, dar și direcțiile strategice au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde joi, 30 iunie, transmite IPN.

Daniela Bordeianu, directoarea executivă a Centrului „Voinicel”, spune că, odată cu aprobarea cadrului legislativ și a regulamentelor necesare, au fost fortificate mai multe echipe la nivel de municipiu. Au fost deschise secții de profil la Institutul Mamei și Copilului, la Centrul republican de reabilitare, mai nou și la Centrul de plasament și reabilitare de la Bălți. „„Nimeni nu e lăsat în urmă” – pledăm pentru acest mesaj, din perspectiva egalității și echității. Se depun eforturi pentru a consolida eforturile și experiența de pe ambele părți – sectorul asociativ și stat. Pledăm ca cel puțin în fiecare raion să existe o echipă profesionistă care să presteze aceste servicii la un nivel calificat”, a notat Daniela Bordeianu.

Ala Cojocaru, coordonator program în cadrul Centrului, susține că serviciile disponibile astăzi sunt complexe. Acestea presupun nu doar activități de reabilitare a copilului, ci și suport pentru întreaga familie. Pe lângă cele 200 de familii beneficiare de servicii sistematice, alte 1500 de familii din toată țara primesc anual la „Voinicel” consultanță, recomandări, dirijări etc. În prezent, există o listă de așteptare pentru două luni aproximativ.

Potrivit Alei Cojocaru, de-a lungul anilor au fost întreprinse eforturi consolidate, în parteneriat cu autoritățile de profil și cu sprijinul partenerilor externi. Centrul a reușit să implementeze proiecte, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, AHEAD Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia și UNICEF Moldova. Au fost create echipele de profesioniști care vor presta aceste servicii în toate centrele raionale, astfel ca de ele să beneficieze fiecare familie.  

Ninel Revenco, vicedirector cercetare, transfer tehnologic, inovații al Institutul Mamei și Copilului, a menționat că serviciul de intervenție timpurie este destinat copiilor cu cerințe educaționale speciale și familiilor în întregime. În 2016 a fost aprobat acel regulament care prevede dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie, însă primii pași în domeniu au fost făcuți în anii 2006, când a fost implementat un follow up orientat pe supravegherea copiilor născuți prematur. Treptat, acesta a fost extins, astfel încât în serviciul de intervenție timpurie au fost incluși copiii cu probleme de dezvoltare.

Familia Ecaterinei Iarovoi a devenit beneficiară a Centrului „Voinicel” după nașterea celui de-al patrulea copil. Femeia spune că maternitatea este o perioadă deosebită în viața fiecărei femei, însă atunci când această bucurie se transformă într-o problemă, într-o grijă, este un șoc pentru părinți. Familiile au nevoie de sprijin din afară, părinții nu se pot descurca singuri. Ecaterina Iarovoi mai spune că rezultatele obținute cu ajutorul specialiștilor sunt vizibile. Un alt aspect important este comunicarea cu alte familii, care întâmpină probleme asemănătoare.

Masa rotunda reprezintă un eveniment de totalizare a rezultatelor obținute în cadrul proiectelor implementate de către echipa Centrului „Voinicel” în parteneriat cu MSMPS, AHEAD Moldova, cu suportul generos al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia și UNICEF Moldova.

Related posts

Se răcește vremea. Duminică va fi lapoviță

AlbasatTV, Nisporeni

Sportivi premiați la Gala Sportului 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Kosmos și Zara. Cum și-au numit părinții copiii în 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Orașul Nisporeni primește sprijin financiar de la UNFPA

AlbasatTV, Nisporeni

Spectacol Teatralizat „Magia Crăciunului” la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Guvernul face ședință luni, în loc de miercuri

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 21.12.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Campania „Să citim împreună!” a atins cota de 22 000 de participanți

AlbasatTV, Nisporeni

Iulia Zincenko: Refugiații ucraineni sunt o resursă imensă care poate fi valorificată

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 7 200 de gospodării au primit vouchere pentru electrocasnice

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment