ALBASAT
Nisporeni Societate

Sfântul Ioan Botezătorul sărbătorit la Nisporeni

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc, în data de 20 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această zi  încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Mulți dintre locuitorii raionului Nisporeni au  mers de dimineață la biserică, unde au asistat la slujbă.

Enoriaşii care au venit la biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Nisporeni  au aprins lumânări, au înălţat rugăciuni pentru sănătatea  apropiaţilor, dar şi  au dat de pomană de sufletele răposaților.

 “Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos. Am fost la cimitir, la părinţi, acum stăm la slujbă şi apoi acasă.  Am un fiu pe care îl cheamă Ion şi sărbătorim cu milostivire, cu rudele, cum se cuvine la un creştin.”

“Am venit la biserică că azi se pomenesc morţii. Azi e sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Iisus Hristos şi este o sărbătoare foarte mare, se dă de pomană astăzi, se stropeşte cu agheazmă la morminte şi se citesc pomelnicele la masă.  Ne rugăm pentru sănătate la toată lumea şi a noastră şi pentru morţi ca să-i ierte Dumnezeu.”

 “Trebuie să pomenim răposaţii care îi avem aici.  Pentru sănătate ne rugăm, în primul rând, sănătatea nu o cumpărăm, dacă o pierdem şi ne rugăm pentru copii, care sunt plecaţi şi nu sunt cu noi acasă, pentru nepoţei să-i vedem sănătoşi şi mari şi, în rest, ce o să dea Domnul, aceea o să primim.”

Iar unii enoriaşi, care nu au reuşit de Bobotează să ajungă la biserică pentru a lua agheasmă acasă, au venit în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul şi şi-au umplut recipientele cu apă sfinţită. Creștinii cred că agheasma are puteri miraculoase – vindecă bolile și aduce liniște în casele în care este păstrată.

 “Ieri nu am luat agheazmă şi am luat astăzi, alaltaieri am luat.  După ce ne spălăm, ne facem cruce şi apoi bem agheazmă şi după care mâncăm. “

Prorocul Ioan a venit pe malul Iordanului, pentru a-l boteza pe Iisus Hristos. Potrivit feţelor bisericești, Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos.

 EUGEN BĂLUŢĂ, PAROHUL BISERICII “SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL” DIN OR. NISPORENI: “Este nemărginit şi măreţ acest praznic Sfântul Ioan Botezătorul. Semnificaţia este aceea că Bunul Dumnezeu ne arată că prin oamenii aleşi nepregătiţi, ni se arată şi ni se vesteşte nouă, tuturor mântuirea şi viaţa veşnică. Asemenea a fost şi Ioan Botezătorul care a strigat în pustiul Iordanului: ”Pregătiţi cărările şi neteziţi-le.”

Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia şi al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri. Potrivit scripturilor, el a reuşit să supravieţuiască masacrului pruncilor din Betleem.  A crescut în deșert, până la vârsta de 30 de ani, pregătindu-se de marea slujire prin post și rugăciune. Sfântul Ioan a fost trimis să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos. El și-a împlinit misiunea, botezându-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa. Prenumele Ion, Ioan, Ivan și Ioana sunt foarte răspândite în ţara noastră. Astfel, în  Republica Moldova locuiesc aproape 175 de mii de persoane care poartă numele Ion, Ioana sau nume derivate din acestea.

 

 

 

 

Related posts

Klaus Iohannis și Maia Sandu au discutat despre măsurile de sprijin pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Mecanismul de subvenționare a întreprinderilor intrate în șomaj tehnic, extins

Albasat

Maia Sandu: Moldova va deveni prosperă doar dacă se va resimți schimbarea în fiecare sat

Albasat

Leave a Comment