ALBASAT
Moldova Plus

Tănără, atrăgătoare și puternică precum un bărbat

Ecaterina Tretiacova, de 22 de ani este o tânără cu care unii bărbaţi de vârsta ei, nici nu ar îndrăzni să se bată. Asta pentru că, în fiecare zi, se antrenează la sala de sport, ridicând haltere.

A pus mâna pe haltere când avea 11 ani, iar de atunci nu le mai lasă. Astfel, a reuşit să ducă faima raionului Nisporeni peste mări şi ţări, obţinând patru titluri de campioană în sport.

ECATERINA TRETIACOVA,  HALTEROFILĂ:“Era în 2008, eram în clasa a 5-a. Pe atunci practicam tenisul  în gimnaziul în care învăţam, aveam jumătate de an de când practicam acest sport şi în una din zile cu nişte colegi de-ai mei şi o prietenă de-a mea am intrat întâmplător în sala de haltere, adusă de acei colegi şi tot întâmplător am început să mă antrenez.

  La început era totul o joacă, mă atrăgea faptul că erau foarte mulţi copiii. Şi acum vin mulţi copii, dar cu 11 ani în urmă erau şi mai mulţi, era foarte interesant. Pe atunci nu erau fete, au apărut după. Armonia care era, colectivul care era, erau şi mari, şi mici, sala era practic plină.Mă atrăgea foarte mult ca eu să vin în fiecare zi, unde în joacă sau mai în serios, dar iată aşa au început primele antrenamente.”

Două ore, atât durează un antrenament de-al sportivei, iar pe toată durata acestuia, ridică tone de fiare deasupra capului. În general, pe  săptămână sportiva face  9 antrenamente.

 ECATERINA TRETIACOVA, HALTEROFILĂ:  “Primul antrenament începe la ora 11, se termină la 13, apoi iau masa, e obligatorie la amiază, după care urmează două ore de odihnă, somn sau pur şi simplu odihnă şi la ora 17 am deja al doilea antrenament, se face ora 19 şi ajung acasă epuizată, iau masa şi apoi merg la culcare.”

De-a lungul carierei sale, sportiva a obţinut mai multe performanţe frumoase. În 2013, ea a cucerit trei medalii de aur la Campionatul European de cadeti,  din Lituania. Un an mai târziu, Ecaterina a participat la campionatul european de haltere printre juniori şi tineret, desfăşurat în orasul Limassol, din Cipru, de unde s-a întors cu medalia de argint.   Atunci, halterofila noastră a reuşit la total 204 kilograme, 93 la proba aruncat şi 111 la proba smuls.  Iar în 2016 şi-a depăşit aşteptările, participând la Campionatul European de Haltere, unde a ridicat  la smuls 97 şi la aruncat 117 kg, obţinând medalia de argint.

În 2017 a cucerit 3 medalii de bronz la Campionatul European de tineret. Iar anul trecut, sportiva din Nisporeni s-a întors cu medalia de bronz  de la Campionatul European de haltere pentru tineret, desfăşurat în Polonia.

 ECATERINA TRETIACOVA, HALTEROFILĂ:  “ Anul 2013 a fost cel mai bun an al carierei mele. În acel an, într-o singură lună, practic am cucerit 6 medalii europene, participând la Campionatul European de cadeţi, din Lituania, şi iată, acolo am luat primul meu success, primele mele medalii de aur la un Campionat European, şi singurele.

  După trei săptămâni, am concurat şi la Europenele din Talinn, dar de această dată, de Juniori, iar acolo am luat două medalii de argint şi una de bronz. O evoluţie destul de bună pentru mine, atunci. Eram foarte emoţionată, entuziasmată, pur şi simplu, nu-mi venea să cred, emoţiile erau la maxim, mă simţeam mândră, i-am făcut pe părinţi să se simtă mândri, pe antrenor, la fel.”

În palmaresul rezultatelor frumoase, obţinute de Ecaterina se găseşte şi medalia de aur, câştigată în primăvara acestui an la  Campionatul Republicii Moldova la haltere categoria Seniori. În spatelele acestor evoluţii, stă desigur multă muncă, dar şi perseverenţă, ne mărturiseşte sportiva.

ECATERINA TRETIACOVA,  HALTEROFILĂ:  “Oarecum sunt încrezută în mine, pentru că ştiu cât muncesc acasă, iar antrenamentele sunt foarte grele, chiar dacă ele par uşoare. Sportul de performanţă înseamnă să te dedici cu totul. Emoţii am mereu, chiar dacă fac un sport mai bărbătesc, sunt o fire emotivă, am emoţii chiar şi la Campionatul R. Moldova, dar încă la Campionatele Europene, Mondiale.etc.  Dar odată ce treci prin mai multe experienţe, deja eşti mai încrezut în tine şi chiar dacă sunt emoţii nu-şi pun amprenta, atât de mult, pe tine.”

În ciuda sportului bărbătesc pe care îl practică, Ecaterina Tretiacova e feminină. Când iese din sala de sport, halterofila atrage toate privirele trecătorilor. Aceasta deocamdată nu are de gând să renunţe la haltere. Mai mult, are vise măreţe legate de acest sport.

 ECATERINA TRETIACOVA, HALTEROFILĂ: “Eu chiar dacă practic un sport mai bărbătesc, îmi place să rămân mereu o domnişoară.  Scopul meu în sport nu este Olimpiada, deşi mi-aş dori foarte mult să ajung şi acolo, este o medalie la Europenele de seniori, pentru că la noi este o aşa regulă, cine se califică printre primle trei locuri la Europene de seniori, o să aibă bursă viageră şi această bursă viageră este un plus foarte mare pentru un sportiv.  Ar însemna un fel de îndemnizaţie, care după 35 de ani, pe toată viaţa. Suma este salariu mediu pe economie.” 

Ecaterina Tretiacova deţine şi cetăţenia română, ceea ce îi oferă dreptul de a concura la Campionatele Naţionale din ţara vecină.

ECATERINA TRETIACOVA, HALTEROFILĂ: “Iniţial am vrut să plec cu tot din ţară, în România, să mă stabilesc acolo, să intru în Federaţia Română, dar nu s-a reuşit până la urmă, din mai multe motive, nu-mi pare rău că nu am plecat în Federaţia Română, dar în prezent concurez pentru Clubul CFR Constanţa, la campionatele naţionale. Anul trecut am câştigat  de două ori cupa României, la tineret şi seniori şi am câştigat finala de tineret şi am luat locul doi la finala de seniori.  Anul acesta, iarăşi am câştigat cupa la tineret, la începutul verii şi am luat locul doi la finală.”

Halterofila are o voinţă de fier şi este hotărâtă să cucerească cât mai multe culmi în lumea sportului.

ECATERINA TRETIACOVA, HALTEROFILĂ: “Mi-ar fi foarte greu să renunţ acum la haltere de tot. Ele înseamnă foarte mult pentru mine, practic, ele m-au ghidat în viaţă şi meru m-au ajutat să fiu persoana care sunt în prezent.”

Antrenorul sportivei, Grigore Braşoveanu şi-a dat seama că Ecaterina are stofă de campioană după  doi ani de antrenamente intensive.

GRIGORE BRAŞOVEANU, ANTRENOR:  “La început nu-I prea acordam mare atenţie, fiindcă eu, de obicei încep să le acord atenţie, atunci când văd că într-adevăr lor le place şi văd că vor să muncească, vor să devină cineva.  Perioada de probă a durat doi ani, însă văzând ambiţiile ei, caracterul şi mai ales muncea foarte mult, ceea ce în haltere este principal. Atunci am început deja să ne gândim mai serios de a face performanţă. După câţiva ani de muncă serioasă au început să apară şi primele rezultate.   Catia este una dintre acelea, care se poate concentra foarte bine, anume în momentul potrivit.”

Meritele halterofilei sunt recunosute şi de către colegii săi.

IGOR BOUR, HALTEROFIL: “Catiuşa este o colegă foarte sârguincioasă, se străduie foarte mult. Îmi aduc minte cum în 2008 a venit prima dată în sală, eu deja lucram ca tânăr specialist, eram antrenor şi chiar primele săptămâni s-a antrenat la mine.  Desigur, Catia din primele antrenamente se vedea că are ceva dat de la Dumnezeu, I se primea deodată, din prima, cum îi spuneai, deodată prindea firul.  Îi ţin pumnii întotdeauna când participă la competiţii.” 

Luna septembrie 2019 a fost “fierbinte” pentru Ecaterina, deoarece a participat la Campionatul Mondial din Thailanda.

Sportiva  a reuşit şi de această dată, să surprindă. Ea a ocupat locul 9 în categoria de greutate de 71 kg. S-a clasat  pe locul 8 la stilul smuls, cu rezultatul 94 kg şi pe locul 10 la stilul aruncat cu 114 kg. La total, halterofila a înregistrat 208 kg. Iar în octombrie, sportiva din Nisporeni a participat la Campionatul European Under 23, ce s-a desfăşurat la Bucureşti. Şi aici, ea a obţinut un rezultat fantastic, cucerind trei medalii de aur în categoria de greutate 81 kg.

Tretiacova a înregistrat rezultatul de 88 de kilograme la smuls și 108 kilograme la stilul aruncat. Sportiva  a acumulat la total 196 kilograme.  Astfel, ea a devenit  campioană europeană.

Nouă nu ne rămâne decât să-i urăm succese mari în lumea sportului şi să se întoarcă acasă,  de la fiecare competiţie, cu medalii preţioase!

 

Related posts

Satul din Moldova care și-a convins locuitorii să plătească pentru gunoi

Albasat

Atenţie la uleiul de palmier! Afla daca uleiul de palmier este periculos sau benefic pentru sănătate?

AlbasatTV, Nisporeni

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment