ALBASAT
Societate

Alexandru Slusari: În 60 de zile de stare de urgență ar putea avea loc anumite abuzuri

Introducerea pentru 60 de zile a stării de urgență ar putea însemna o tentativă de a elimina Parlamentul de la controlul parlamentar și, într-un fel, „dezlegarea și mai tare a mâinilor” executivului, perioadă în care ar putea avea loc anumite abuzuri. Opinia a fost exprimată de deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit deputatului, anume din motivul menționat, Platforma DA nu a votat pentru introducerea stării de urgență. „Toată țara a văzut ieri seara (16 martie, n.r.) cum Guvernul a votat pentru 30 de zile, oare ei nu înțelegeau gravitatea situației atunci. Peste o noapte situația s-a schimbat”, a remarcat.

Potrivit parlamentarului, Guvernul nu doar a schimbat peste noapte termenul, de la 30 la 60 de zile, dar a venit în Parlament să ceară acest lucru fiind total nepregătit. Alexandru Slusari spune că Guvernul trebuia să vină cu un plan de măsuri concrete pe care le va întreprinde, dar și cu soluții pentru fiecare sector. Deputatul a dat exemplul României, unde recent s-a instituit starea de urgență, iar Guvernul de a venit cu un plan exhaustiv în acest sens.

Alexandru Slusari mai spune că statul nu trebuie să se vină doar cu măsuri punitive, dar și să ofere oamenilor soluții. „Haideți să introducem un regim reedus de muncă, cu măsuri sporite de protecție, nu putem paraliza toată țara”, a propus acesta.

Și deputatul PAS Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, crede că ar fi fost potrivite 30 de zile de stare de urgență, în loc e 60. Chiar și așa, măsura este întîrziată pentru că situația e mult mai complicată decât pare. „Avem o pandemie pe care umanitatea n-a văzut demult. Riscurile pentru viața și sănătatea cetățenilor fiind foarte mari”, a menționat deputatul.

Potrivit lui, oamenii trebuie să se pătrundă de gravitatea situației. Să respecte distanța socială și carantina. Statul trebuie să acorde îndemnizații persoanelor care sunt nevoiete să nu lucreze, dar și mediului de afaceri. „Cât ține de măsurile întreprinse de bănci, nu trebuie să se mizeze pe bunăvoința fiecăreia. Trebuie să fie o abordare sistemică”, consideră Mihai Popșoi. Statul nu ar trebui să nu uite nici de cetățenii moldoveni care s-au pomenit peste hotare, în stradă, în această perioadă, a mai spus parlamentarul.

Related posts

Jurnalistul Tudor Cojocariu, susținător al parcursului european al Moldovei, participă la adunarea din Dublin

AlbasatTV, Nisporeni

Avocații lui Șor consideră ilegală decizia Curții de Apel de a le aplica amendă

Albasat

Ansamblul „Doina Codrilor” din Vărzărești, Nisporeni, premiat la Festivalul QR4ALL în comuna Țuțora, județul Iași, România

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment