ALBASAT
Societate

Veteranii au protestat în Piața Marii Adunări Naționale

Zeci de veterani au manifestat duminică, 17 mai, fiind nemulțumiți că autoritățile nu le respectă drepturile și nu li se acordă susținerea cuvenită, pentru că au stat pe timp de război cu arma în mâini în tranșee și au apărat integritatea țării. Au riscat cu viața și sănătatea lor pentru a apăra statul. Manifestanții au cerut demisia guvernării, declarând că aceasta a preluat schemele de hoție de la predecesorii săi. Protestatarii au scandat „Demisia!”, „Rușine!”, „Jos dictatura!” etc. în fața sediului Guvernului, iar ulterior au mers în fața Președinției și a Parlamentului, continuând scandările, transmite IPN.

Veteranul Constantin Covrig a declarat în fața mulțimii că la negocierile cu autoritățile veteranii au înaintat niște revendicări foarte simple, însă aroganța demnitarilor de stat i-a determinat să iasă în stradă. „Ei motivează că nu au bani, dar au bani să construiască monumente pe timp de pandemie, au bani să cheltuie pentru administrația lui Dodon – 36 de milioane. Au bani să-și cumpere mașini de lux, au bani să mărească cu patru mii de lei salariile deputaților. Pentru noi bani nu sunt. Dacă ei nu pot și nu au bani, ce trebuie să facă? Să plece! Demisia!”, a declarat Constantin Covrig.

Potrivit veteranului, în PMAN a venit mai puțină lume, pentru că asupra camarazilor au fost întreprinse acțiuni de intimidare și filaj. Mai mult ca atât, spune Constantin Covrig, autoritățile au adoptat decizii prin care încearcă să-i intimideze, impunând participanții la acțiune să semneze în liste.

Nicolae Besedovschi, veteran al Ministerului Afacerilor Interne, susține că veteranii nu fac politică și nu au mesaje politice, ci camarazii de luptă au ieșit de nevoie, pentru că „guvernarea banditească” își bate joc de ei. „Au impus restricții, iar oamenii nu au ce mânca”, a mai spus Nicolae Besedovschi.

Veteranul Andrei Eremia a declarat că atunci când a mers la război avea doar 20 de ani și a luptat pentru această țară, punând fundamentului statului, dar, spre regret, autoritățile uită de acest fapt. Potrivit lui, 30 de ani la rând, veteranii au fost umiliți și batjocoriți, iar de fiecare dată se aleg doar cu promisiuni. „Vă spun cu durere în suflet, că am fost și am luptat și am stat la fundamentul acestui stat, dar acum în Parlament parcă e o bișniță, deputații trec dintr-un partid în altul. Parlamentul este pentru ei o structură în care să facă bani. Pentru ce am luptat noi, ca să transformăm statul într-o bișniță?”, se întreabă Andrei Eremia.

Un alt veteran a declarat că, în cei 30 de ani de la Independență, s-au schimbat președinți de țară, s-au schimbat guverne, însă funcționarii doar s-au îmbogățit și s-au plimbat peste hotare din contul poporului. Și astfel vor să continue să trăiască, or, acest lucru, în opinia sa, trebuie oprit. Potrivit veteranului, autoritățile nu mai trebuie lăsate să-și bată joc de oameni.

Potrivit unui alt veteran, oamenii au venit să-și spună păsul în mod pașnic și guvernării că trebuie să vină în fața lor să discute.

Consiliul Național al Veteranilor de Război a fost constituit la Adunarea Generală a Veteranilor de Război în data de 8 februarie 2020. Atunci ei au cerut autorităților indemnizații lunare de 3000 lei pentru veterani, pentru părinții care și-au pierdut copii pe câmpul de luptă și pentru văduve și copii orfani. Printre revendicări a fost și micșorarea vârstei de pensionare la 55 de ani, asigurare medicală gratuită pe viață, compensații și scutiri la plata serviciilor comunale și la transportul interurban, precum și tratament anual gratuit. Potrivit lor, încercarea de a discuta cu prim-ministrul și cu alți funcționari din Guvern sau Parlament, nu a dat rezultate.

Potrivit deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. Totodată, este obligatorie întocmirea de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului – nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu.

Related posts

Pragurile electorale îngreunează distribuirea proporțională a mandatelor, expert

Albasat

Cursul valutar oficial la 04.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Înălțarea Sfintei Cruci – ziua în care toamna își intră definitiv în dreptur

Albasat

Leave a Comment