Pierderile sectorului viticulturii ajung la 25-30% din recolta așteptată. O spune ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, care susţine că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova a fost afectat, în acest an, de două crize. Pe de o parte, criza pandemică, pe de altă parte – seceta. Despre acest lucru oficialul a vorbit în cadrul conferinței naționale a filierei vitivinicole, ediția a VI-a, transmite IPN.
„Obiectivul principal pe care îl avem acum este recoltarea şi achiziţionarea integrală a recoltei de struguri în termene optime. Întreprindem măsurile necesare pentru diminuarea consecinţelor secetei”, a menționat Ion Perju,
Ministrul a mai spus că, în situaţia atestată, este important ca toţi actorii lanţului valoric să conştientizeze că toţi suntem în aceeaşi barcă. Atât producătorii primari de struguri, vinificatorii, cât şi factorii de decizie, care trebuie să ia toate măsurile şi să găsească acele instrumente pentru a facilita acest proces
Elizaveta Breahnă, consultant în vinificaţie, s-a referit la calitatea strugurilor. Ea a precizat că, în cazul soiurilor albe, conţinutul de zahăr este mai scăzut decât în 2018, dar este comparabil cu 2019. Greutatea boabelor este cu 40 de procente mai mică faţă de normă. În cazulstrugurilor de soiuri roşii, conţinutul de zahăr este mai scăzut ca anul trecut. Greutatea boabelor este mai mică cu 60 de procente faţă de normă.
Consultantul a remarcat şi efectele negative ale „stresului hidric” asupra dezvoltării viţei de vie. Irigarea în pragul culesului, după o perioadă de secetă prelungită, poate determina crăparea boabelor şi apariţia putregaiului. De asemenea, „stresul hidric” duce la o greutate mai mică a boabelor şi la blocarea timpurie a maturizării strugurilor.
Conferința națională a filierei vitivinicole, ediția a VI-a, cu genericul: „Recolta 2020: Particularități și valorificare” a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.