ALBASAT
Societate

Acționarii majoritari ai SA „Gemeni” reclamă presiuni asupra CSJ

Acționarii majoritari ai SA „Gemeni”, care gestionează întreprinderea începând cu anul 2019, dar și mai mulți acționari minoritari, afirmă că asupra Curții Supreme de Justiție sunt exercitate presiuni cu scopul de a-i expropria pe acționari de afacerea pe care au achiziționat-o legal. Într-o scrisoare deschisă, aceștia îi solicită conducerii de vârf a țării, dar și ambasadelor SUA și UE la Chișinău să monitorizeze acest caz, „pentru a nu admite ca ilegalitatea ce se planifică să fie comisă în raport cu ei”.

Într-o conferința de presă la IPN, Leonid Sidorov, reprezentantul acționarilor majoritari ai „Gemeni” SA, a declarat că acționarii minoritari, având de facto 1,6% din acțiuni, urmăresc scopul de a acapara 72% din afacere, prin intermediul avocatului lor și prin inducerea în eroare a opiniei publice despre esența cazului. Potrivit lui, manipulările au început dat fiind faptul că CSJ urmează să se pronunțe pe marginea cererii de revizuire depuse pe data de 18 martie 2020 de statul Republica Moldova, prin intermediul agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Pentru cei ce nu cunosc esența cazului, vom aminti că, în anii ’90, în urma privatizării în masă contra bonuri patrimoniale, întreprinderea „Lumea Copiilor” s-a transformat în societatea pe acțiuni „Gemeni”, cu circa 500 de acționari, majoritatea chiriași și membri ai colectivului de muncă. Multitudinea de acționari a cauzat lupte intense între diferite grupări de acționari în primii ani de trecere a colectivului „Gemeni” de la colectivism la capitalism. Astfel, în anii 2002-2003, un grup minoritar, format din patru persoane fizice și o firmă offshore, care a concentrat circa 40% din acțiunile societății pe acțiuni Gemeni, negăsind un consens cu majoritatea acționarilor, a inițiat procese de judecată pentru a lichida societatea pe acțiuni „Gemeni” și a prelua imobilele principalului centru comercial privat din țară. Mai mult ca atât, acest grup a reușit, prin judecată, să lichideze societatea pe acțiuni Gemeni și să înregistreze la cadastru, la 12 septembrie 2003, titlul de proprietate asupra unei porțiuni de imobil în mărime de 72% din toate suprafețele comerciale ale centrului comercial”, susține Leonid Sidorov.


Potrivit lui, alți peste 400 de acționari ai societății pe acțiuni nu au înregistrat la cadastru niciun drept propriu asupra imobilului societății lichidate, în timp ce averea lor s-a redus de la 100% până la 28% din toate suprafețele comerciale ale centrului comercial. Nefiind de acord cu toate aceste transformări unilaterale, inițiate de grupul minoritar menționat, pe parcursul anilor 2003-2007, grupul majoritar de acționari a luptat pentru păstrarea integrității imobilului și a întreprinderii. În anii 2005-2007, instanțele de judecată de toate nivelurile au conchis că lichidarea societății pe acțiuni Gemeni a fost o greșeală juridică și au dispus restabilirea înregistrării acesteia, cu revenirea tuturor imobilelor în componența întreprinderii.

În anul 2006, spune Leonid Sidorov, grupul minoritar, care efectiv deținea 33,22% din acțiunile SA „Gemeni”, s-a plâns la CEDO, solicitând despăgubiri statului pentru că au fost lipsiți de o porțiune în mărime de 72% din totalul suprafețelor comerciale ale centrului comercial. În 2011, CEDO a apreciat că decizia autorităților naționale de a anula hotărârea judecătorească irevocabilă, în temeiul căreia grupul minoritar a obținut porțiunea menționată, a încălcat drepturile grupului minoritar, garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Conform Codului de Procedură Civilă a Republicii Moldova, statul și grupul minoritar au avut șase luni de la această decizie pentru a cere revizuirea soluțiilor judiciare anterioare, însă niciuna din părți nu s-a folosit de acest drept și el a decăzut în anul 2012, la șase luni de la apariție, precizează Leonid Sidorov, reprezentantul acționarilor majoritari ai „Gemeni” SA.

Potrivit lui, în februarie 2020, la 14 ani de la cererea inițială depusă de grupul minoritar, CEDO a emis o hotărâre în privința întinderii prejudiciilor plătibile de Republica Moldova petiționarului. Instanta a decis că, în cazul în care restituirea proprietății este imposibilă, Guvernul trebuie să plătească grupului minoritar valoarea de piață a proprietății, în mărime de 2,12 milioane de euro. 1,5 milioane de euro – pentru venitul ratat. Leonid Sidorov a mai spus că, acum, în loc să-și clarifice relațiile cum reiese din decizia CEDO, statul și grupul minoritar încearcă să-și rezolve probleme din contul actualilor acționari majoritari, care sunt cumpărători de bună credință. Iar pentru ca acest scop să fie realizat, se manipulează din greu opinia publică și se fac presiuni publice asupra Curții Supreme de Justiție.

Related posts

Cursul valutar oficial la 10.11.2020

Albasat

Nisporeni va sărbători pe 30 iunie Ziua Națională a Portului Popular: Descoperă programul evenimentului

AlbasatTV, Nisporeni

Carolina Prepeliță, interpreta de muzică ușoară cu o soartă nemaipomenită! Află detalii inedite din viața artistei și vezi de unde a pornit dragostea de artă! Emisiune tv

Albasat

Leave a Comment