Adrian-Teodor Chirița este unul din absolvenții Școlii Europeane a Parteneriatului Estic din Tbilisi. Programul pilot de burse, lansat în septembrie 2018, oferă elevilor cu vârsta între 16 și 17 ani din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina un program academic personalizat, inspirat de sistemul școlar european.
De oportunitatea de a învață în Georgia la o școală europeană Adrian a aflat de pe rețelele de socializare. A depus actele, iar ulterior, după un proces competitiv de selectare, care a inclus teste și un interviu prin Skype, Adrian a fost selectat să studieze la New School Georgia.
“Am învăţat acolo datorită unei burse acordate de Uniunea Europeană pentru elevi din ţările Parteneriatului Estic. Am aplicat acolo când eram în clasa a 10-a. Procesul de aplicare are trei stadii, în prima stadie trebuie de trimis notele actuale de la şcoală, apoi merg două teste, unul la engleză, şi unul la matematică pentru preselecţie şi apoi un interviu. Deci am fost acceptat acolo, din fericire”, susține Adrian-Teodor Chirița, absolvent.
Pe lângă posibilitatea de a-ți alege propriile obiecte la școală, Adrian spune că și modul de predare este diferit de cel din Moldova.
„Bacalaureatul internaţional este mult mai modern, cred că este făcut într-un fel pentru viaţa actuală şi incearcă să dezvolte abilităţi care vor fi folosite la servicii mai moderne. Un lucru care l-am observat este că tehnologia este mult mai integrată în procesul de învăţătură decât în Republica Moldova„, povestește Adrian.
New School le oferă elevilor numeroase direcții de dezvoltare, iar disciplinele sunt predate de profesori internaționali.
„A fost o experienţă foarte plăcută, cred că cel mai interesant a fost faptul că această şcoală este internaţională, acolo sunt elevi din 60 de ţări, la fel profesorii sunt din diferite ţări şi este atât o experienţă pentru dezvoltarea academică cât şi culturală” , mai spune Adrian.
Bursele oferite de Uniunea Europeană sunt pentru un număr limitat de elevi și acoperă taxele de școlarizare, cazarea și mesele la școală, călătoria acasă de la Tbilisi și asigurarea medicală completă.
„Noi am avut peste 300 de aplicații și cred că, în cele din urmă, i-am selectat pe cei care într-adevăr meritau să fie în acest proiect” a menționat Marina Zhgenti, director New School, Georgia.
Absolvenții Școlii Europene a Parteneriatului Estic din Tbilisi primesc o diplomă de bacalaureat internațional, acceptată în 75 de țări ale lumii, în peste 2000 de colegii și universități. Din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene fac parte Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan