Nisporeni Societate

Cum e să înveți la o școală europeană din afara UE: Experiența unui elev din Moldova la New School din Georgia

Adrian-Teodor  Chirița este unul din absolvenții  Școlii Europeane a Parteneriatului Estic din Tbilisi. Programul pilot de burse, lansat în septembrie 2018, oferă elevilor cu vârsta între 16 și 17 ani din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina un program academic personalizat, inspirat de sistemul școlar european.

De oportunitatea de a învață în Georgia la o școală europeană Adrian a aflat de pe rețelele de socializare. A depus actele, iar ulterior, după un proces competitiv de selectare, care a inclus teste și un interviu prin Skype, Adrian a fost selectat să studieze la New School Georgia.

“Am învăţat acolo datorită unei burse acordate de Uniunea Europeană  pentru elevi din ţările Parteneriatului  Estic.  Am aplicat acolo când eram în clasa a 10-a. Procesul de aplicare are trei stadii, în prima stadie trebuie de trimis   notele  actuale de la şcoală, apoi merg două teste, unul la engleză, şi unul la matematică pentru preselecţie şi apoi un  interviu. Deci am fost acceptat acolo, din fericire”, susține Adrian-Teodor  Chirița, absolvent.

Pe lângă posibilitatea de a-ți alege propriile obiecte la școală, Adrian spune că și modul de predare este diferit de cel din Moldova.

Bacalaureatul internaţional este  mult mai modern, cred că este   făcut într-un fel pentru  viaţa actuală şi incearcă să dezvolte abilităţi  care vor fi folosite  la servicii mai moderne. Un lucru care l-am observat este că  tehnologia este mult mai integrată în  procesul de învăţătură decât în Republica Moldova„, povestește Adrian.

New School le oferă elevilor numeroase direcții de dezvoltare, iar disciplinele sunt predate de profesori internaționali.

A fost o experienţă  foarte  plăcută, cred că cel mai interesant a fost  faptul că această şcoală este internaţională, acolo sunt elevi din   60 de ţări, la fel profesorii sunt din diferite ţări şi  este atât o experienţă pentru  dezvoltarea academică cât şi  culturală” , mai spune Adrian.

Bursele oferite de Uniunea Europeană sunt pentru un număr limitat de elevi și acoperă taxele de școlarizare, cazarea și mesele la școală, călătoria acasă de la Tbilisi și asigurarea medicală completă.

„Noi am avut peste 300 de aplicații și cred că, în cele din urmă, i-am selectat pe cei care într-adevăr meritau să fie în acest proiect” a menționat Marina Zhgenti, director New School, Georgia.

Absolvenții Școlii Europene a Parteneriatului Estic din Tbilisi primesc o diplomă de bacalaureat internațional, acceptată în 75 de țări ale lumii, în peste 2000 de colegii și universități. Din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene fac parte Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia.

Related posts

Platforma DA nu va merge la consultările cu Igor Dodon

Albasat

Grav accident nocturn între satele Bălăurești și Zberoaia. Un băiat și o fată de 16 ani au murit

Albasat

Партия „Шор” предлагает создать передвижные аптеки

Albasat

Leave a Comment